Zimske lepotice - ciklama, azaleja, jasmin


Zimske lepotice - ciklama, azaleja, jasmin

Među sobnim biljkama koje baš u ovo vreme pokazuju raskošnu lepotu cvetova su azaleje, ciklame, kalanhoje i sobni jasmin

Dugi i hladni dani su pred nama, ali nema razloga da čekamo proleće da bismo uživali u živopisnim bojama cveća. Među sobnim biljkama koje baš u ovo vreme pokazuju raskošnu lepotu cvetova su azaleje, ciklame, kalanhoje i sobni jasmin. Azaleja cveta tokom cele zime, do sredine proleća. Cvet može da bude jednostruki ili dupli u beloj, roze, crvenoj boji ili šatiran. Odgovara joj svetlo mesto zaštićeno od podnevnog sunca i prohladan prostor u kojem je temperatura od 13 do 18 stepeni. Ukoliko je u prostoriji topao i suv vazduh, biljka će odbaciti lišće. Listove svakodnevno prskajte, ne dozvolite da se zemlja isuši i obavezno je zalivajte bar dva puta nedeljno. Azaleju uronite u posudu s mlakom vodom i držite dok ne prestanu da izlaze mehurići vazduha. Najbolje je da koristite destilovanu ili prokuvanu vodu. Da biste povećali vlažnost vazduha biljku držite u podmetaču ispunjenom vlažnim kamenčićima. U periodu cvetanja prihranjujte je đubrivom za rododendrone. Po prestanku cvetanja makazama isecite precvetale cvetove.

Ciklama Noviji varijeteti ciklama imaju tamnozelene listove srcastog oblika sa srebrno-zelenim šarama. Cvetovi imaju pet latica koje su okrenute unazad, a mogu biti bele, svetloružičaste, ljubičaste boje ili dvobojni. Ciklama cveta od početka jeseni do kasnog proleća. Odgovara joj svetlo mesto zaštićeno od jakog podnevnog sunca i temperatura od 10 do 15 stepeni. U vreme cvetanja zalivajte je odstojalom vodom četiri puta nedeljno, odnosno svakodnevno ako je u stanu toplije. .

Prihranjujte je tečnim đubrivom za cvetnice na petnaest dana (osim u periodu mirovanja). Posle precvetavanja, prvih mesec dana biljku zalivajte jedanput nedeljno, zatim na petnaest dana, a na kraju perioda mirovanja u potpunosti prekinuti zalivanje. Ciklamu ostavite da se odmara na tamnom i suvom mestu mesec dana, zatim gomolj izvadite iz saksije, odstranite zemlju, stare listove i trule žilice, pa ga posadite u za broj veću saksiju. Gomolj mora biti tako zasađen da 1/3 njegove visine viri iz saksije. Ciklamu držate na zasenjenom mestu i umereno zalivati, pa kada se pojave prvi listovi biljku prenesite na svetlije mesto, ali izbegavajte jako podnevno sunce. Kalanhoja ima sitne cvetove sakupljene u cvasti bele, crvene, žute, narandžaste, roze ili ljubičaste boje. Cveta od novembra do marta. Tokom zime treba je čuvati na osvetljenom mestu (najbolje na zapadnom prozoru), na temperaturi od 12 do 15 stepeni. Ne podnosi kvašenje cvetova i listova, niti blizinu radijatora. U zimskim mesecima zaliva se na 15 dana, od maja do avgusta obilno jednom ili dvaput nedeljno, a od septembra do novembra umereno. Kalanhoja se prihranjuje u vreme obrazovanja pupoljaka i cvetanja đubrivom za kaktuse, a do kraja leta kompleksnim mineralnim đubrivom. Uklanjajte precvetale cvetove, po završetku cvetanja je orežite, a posle precvetavanja smanjite zalivanje i presadite je u za broj veću saksiju.

Da bi kalanhoja ponovo cvetala trebalo bi da provede 16 časova bez dnevne svetlosti u periodu od šest nedelja. Sobni jasmin raste kao penjačica veoma brzo i cveta od januara do marta. Cvetovi imaju karakterističan opojno slatkast miris. Odgovara mu svetlo mesto (istočna ili zapadna strana). Zimi biljku treba čuvati na temperaturi od 13 stepeni i zalivati jednom u četiri-pet dana, a leti svaki drugi dan. Tokom proleća i leta sobni jasmin prihranjujte tečnim đubrivom za biljke koje cvetaju. Da bi biljka lepo napredovala potrebna joj je visoka vlažnost vazduha i zato ga treba svakodnevno prskati odstojalom vodom, ali ne i cvetove. Jasminu ne odgovaraju prostorije sa centralnim grejanjem, pa se čuva u prostorijama koje se neposredno ne greju. Leti jasmin zahteva dobro provetrenu prostoriju.

Izvor: Novosti.rs