Zid sa ogledalom, višestruko koristan


Zid sa ogledalom, višestruko koristan

Ogledala su oduvek bila zanimljiva u enterijerima. Najčešće se postavljaju u raznim ramovima, tako da deluju veoma dekorativno u svakom domu. Upotrebljavaju se u gotovo svim prostorijama stana ili kuće. Daju takođe lepe refleksije i oživljavaju mesto na koje se postave. Međutim ona mogu biti i tekako korisna u enterijerima gde nema dovoljno svetla kao i u manjim sobama.

Vizuelno povećavaju prostor i brišu granice malih prostorija, tako da će vaša soba da deluje mnogo komotnije i prostranije. Dobri efekti se postižu sa njihovim postavljanjem na zid celom visinom sobe, ili opet do određene visine. Mogu biti i uokvirena na zidu, u slogu od više komada i imati istu funkciju. Sledeći primeri pokazuju neke ideje za osmišljavanje vaše dnevne i spavaće sobe.

DNEVNA SOBA
Ukoliko se odlučite za postavljanje ogledala u dnevnoj sobi, neka to bude celom visinom prostorije, sa spajanjem ogledala bez raznih okvira ili upotrebe dekorativnih fazeta. Slika mora da deluje što čistije i jednostavnije.

OGLEDALO BOJE BRONZE
Osim čistog, prozirnog ogledala postoje i zatamnjena, među kojima se naročito ističe boja bronze, koja u određenim enterijerima može da deluje vrlo sofisticirano i elegantno. Takođe daje i određenu dozu mistike i tajnovitosti.Veoma dekorativno ogledalo sa zanimljivim šarama daće vašoj dnevnoj sobi poseban šmek. Uz ovakvo ogledalo preko celog zida dobro se uklapaju kitnjasti lusteri i svedeniji komadi nameštaja. Daje odličan kontrast sa ostatkom ambijenta.

MALA DNEVNA SOBA
Možda vam je dnevna soba malo manjih dimenzija i bez mnogo svetla. To često zna da deluje deprimirajuće. Međutim uz dobru organizaciju u dnevnom boravku, zid sa ogledalom postavljen na pravi način učiniće da vaša soba deluje mnogo šire i komotnije. Bitno je da dobro pozicionirate komade nameštaja i uskladite vaše već ustaljene navike. Tek tada se možete odlučiti na koji ćete zid postaviti ogledalo.

SPAVAĆA SOBA
Tu su zaista podeljena mišljenja o upotrebi ogledala. Neki vole da u intimnom ambijentu imaju ogledalo, dok drugi ne. Obično se koriste u vidu plakarskih vrata celom visinom sobe, ili samo delimično.

U BLIZINI KREVETA
Ogledalo pored ili ispred kreveta za spavanje može doprineti da soba svakako deluje veća i svetlija. Može se zalepiti na zid ili se koristiti u vidu vrata za plakar sa garderobom. Dobro je da se izvede bez rama, ili ukoliko je neophodno u sasvim tankom i jednostavnom ramu.

IZA KREVETA KAO DEKORACIJA
Malo nesvakidašnji način postavke ogledala u spavaćoj sobi. Iza uzglavlja kreveta postavljena su ogledala u pravilnim i jednakim ramovima. Osim što će doneti dinamiku i svetlost u sobu, doprineće i njenom vizuelnom proširenju.

SAVET
Postavljanje ogledala može biti odlično rešenje i u situacijama kada želite da prikrijete određene nedostatke na zidu. Bitno je da budu perfektno postavljena, sa minimalno vidljivim spojevima i idealno ravna, jer samo takva će doprineti ugodnosti u prostoru. Uvek ih možete ukrasiti dekorativnim stikerima, folijama ili zanimljivim nalepnicama.

Izvor: Zena.Blic.rs