Vaše more u dvorištu


Vaše more u dvorištu

Pravi hit su bazeni na naduvavanje u kojima možete ludo da se zabavljate s mališanima i prijateljima u dvorištu, baš kao na moru. Najvažnije je da ih pravilno postavite, a potom i da ih održavate kako treba.

Letovanje za mnoge predstavlja poprilično veliki udar na kućni budžet, pa većina ne uspeva da tokom godine uštedi novac za porodični odmor. Nedavno istraživanje agencije „Medium galup“ pokazalo je da ove godine čak 70 odsto građana Srbije ne planira da ide na letovanje. Međutim, ni to nije kraj sveta jer je vašoj deci najvažnije da imaju gde da se brčkaju, a vi im to lako možete obezbediti. U poslednjih nekoliko godina pravi hit su bazeni na naduvavanje u kojima možete ludo da se zabavljate sa mališanima i prijateljima u dvorištu, baš kao na moru. Uostalom, čak i da idete na more, zašto biste se brčkali samo desetak dana kad možete tokom celog leta.

MONTIRANJE I ODRŽAVANJE BAZENA
U prodaji su bazeni raznih dimenzija i oblika, a potrebno je samo da imate dvorište u kome ćete ga postaviti. Samo montiranje je lako, ali pre nego što na nagovor najmlađih kupite ove vodene divove treba da računate i na veće račune za potrošenu vodu, kao i na obaveze oko održavanja higijene u bazenima.

Za montiranje bazena većih dimenzija potrebne su dve osobe i svega dvadesetak minuta. Rasprostrite bazen na ravnoj površini i naduvajte vazdušni prsten. Kako budete dolivali vodu u bazen tako će on dobijati svoj oblik− voda podiže vazdušni prsten koji zateže telo bazena i formira ga. Na kraju, prikačite na bazen filtersku pumpu, koja prečišćava vodu u bazenu i odstranjuje mehaničke nečistoće, i uživanje može da počne.

Osim pumpe, kao dodatna oprema uz veće porodične bazene dobijaju se i podloga, prekrivač, merdevine i set za čišćenje. Podloga se postavlja ispod bazena, dok se prekrivač navlači preko vazdušnog prstena i štiti bazen od mehaničkih nečistoća (prašine, lišća) tokom loših vremenskih uslova. U set za čišćenje bazena spadaju mrežica za sakupljanje nečistoća s površine i dodatak za čišćenje dna bazena. Kad sezona prođe, bazen ispraznite i odložite na neko zgodno mesto do sledećeg leta.

REDOVNO KORISTITE SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU
Za bezbrižno uživanje u sopstvenom bazenu potrebno je da uložite dodatni trud u održavanje vode i samog bazena. Ukoliko redovno ne koristite sredstva za dezinfekciju vode i pumpu s filterima, moraćete više puta da praznite bazen tokom sezone. Kako biste to izbegli, na svakih sedam dana stavljajte tabletu za pročišćavanje vode i hlor. Na taj način voda u vašem dvorišnom bazenu biće čista i bez algi i nećete ponovo morati da punite bazen. Kao najpogodnije sredstvo za dezinfekciju vode i njenu zaštitu od razmnožavanja bakterija i algi prodavci preporučuju „hlorni granulat“, koji u „Merkuru“ u Beogradu košta 990 dinara za kilogram. Takođe, voda u bazenu biće čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži. Zbog toga kupite sredstvo za povećanje pH vrednosti vode, a u „Merkuru“ možete da nađete „regulator pH plus“, koji u pakovanju od 700 g košta 299 dinara.

SAVETI ZA ČISTIJU VODU
– Sadržaj hlora u vodi uvek treba da bude u granicama 1-1,5 mg/l. Ukoliko je sadržaj hlora manji od ovog, lako može da opadne na vrednost 0, kada prestaje dezinfekcija.
– PH vrednost uvek treba da bude u granicama 7,2–7,6. Ako je pH previše velika, sredstva za hlorisanje gube efikasnost, voda postaje mutna i zagađena algama.
– Bazen van upotrebe uvek treba prekriti da bi se zaštitio od lišća, insekata i ostalih nečistoća. Površinu vode i dno treba redovno čistiti mrežom za skidanje nečistoća.
– Filter pumpa treba da bude u funkciji najmanje dva puta po četiri sata dnevno. S povećanjem temperature vode treba povećati i vreme filtracije.

Izvor: Zena.Blic.rs