Uredjenje za samo 20 minuta


Uredjenje za samo 20 minuta

Bilo da imate kuću od 200 kvadrata ili stan od 30, dobrom organizacijom prostora olakšaćete sebi život i učiniti ga manje stresnim, ističe profesionalna organizatorka Rejčel Strisik. Ona je osmislila plan za organizaciju kancelarije, kuhinje i dečje sobe, a najveća prednost je u tome što će vam za sređivanje svake prostorije biti potrebno samo 20 minuta.

DEČJA SOBA – Sredite igračke
1. Skinite sve igračke sa polica i stavite ih na gomilu na sredini sobe. 2. Razvrstajte ih u kategorije: “zadržati”, “pokloniti”, “baciti”. 3. Bacite sve što ne može da se popravi ili zakrpi, a predmete koje planirate da poklonite odmah spakujte u velike kese. 4. Igračke koje želite da zadržite kategorišite prema vrsti ili veličini. 5. Konsultujte se sa decom oko toga gde bi volela da njihove igračke stoje i koje predmete najviše koriste. 6. Igračke sa kojima se deca češće igraju stavite na donje police a one koje ređe koriste na gornje. Sitne igračke odložite u providnu kutiju kako se ne bi rasipale, i obeležite je nalepnicom.

KUHINJA – Preuredite frižider
1. Ispraznite frižider i operite ga. 2. Bacite namirnice kojima je istekao rok trajanja. 3. Grupišite hranu po kategorijama (sokovi, mesne prerađevine i slično). 4. Manje proizvode kao što su jogurti i namazi odložite zajedno u providnu kutiju. 5. Popišite šta vam nedostaje da biste znali šta treba da kupite prilikom sledećeg odlaska u prodavnicu. 6. Ako imate decu, hranu namenjenu njima stavite na niže police.

KANCELARIJA – Sredite razbacane papire
1. Uzmite pet fascikli različitih boja. 2. Pronađite kutiju u koju ćete staviti fascicle, ali tako da se jasno vidi koja je koja. 3. Označite svaku fasciklu nalepnicom: “hitno” (za papire koji zahtevaju hitnu akciju, kao što su kazne za parkiranje), “uraditi” (papiri kojima treba da se posvetite ali ne odmah, kao što su karte za koncert), “pročitati” (za kataloge ili časopise koje smatrate značajnim), “sačuvati” (za različite račune i priznanice), a petu nalepnicu iskoristite za kategoriju po izboru. Najbolje je da broj fascikli ne prelazi pet, kako bi bile pregledne. 4. Uzmite hrpu papira sa stola i razvrstajte ih po fasciklama.

Izvor: Zena.Blic.rs