Uređenje malog stana


Uređenje malog stana

U stan je neophodno da se smesti kuhinja, kupatilo, dnevni boravak, sto za ručavanje, najmanje jedan krevet, garderober...

Ovim zahtevima nije lako odgovoriti ukoliko je prostor mali. Ali, uz dobre ideje, malo mašte i stručne savete arhitekata i dekoratera, svaki centimetar prostora možete maksimalno iskoristiti, a da pri tom ambijent ne izgleda pretrpano i estetski nezadovoljavajuće. Svaki stan je naravno priča za sebe, ali postoje i neka opšta pravila koja se primenjuju da bi se bolje iskoristio prostor.

* Pažljivo proučite skicu prostora jer ćete imati realniju sliku o njegovim mogućnostima i vašim željama. Na primer, ako je projektom predviđeno da kuhinja zauzima zasebnu prostoriju, a to vam nije neophodno, možete je "prebaciti" u dnevnu sobu, a kuhinjski prostor iskoristiti na drugi način.

*Svetle boje i mnogo prirodnog i veštačkog svetla vizuelno povećava prostor, zato bi bilo dobro da prozori budu veliki, a nameštaj bele ili bež nijanse. Takođe, možete i da napravite modernu kombinaciju ukoliko zidove okrečite u belo, a nameštaj bude manjih dimenzija, ali jarkih boja, što deluje veselo, lepo i komforno. Zidove možete da ofarbate i u svetložute nijanse, bež ili nežno roze i zeleno.

*Staklo i transparentni materijali od plastike i metala deluju lepršavo, zato akcenat stavite na njih prilikom kupovine nameštaja.

* Iskoristite zidove i visoke tavanice, postavite police i nosače na kojima možete da odložite stvari, ali i da napravite deo za spavanje.

*Klasična vrata, koja zahtevaju prilično prostora, zamenite kliznim ili ih sasvim uklonite.

*U dnevnom boravku potrebno je najviše prostora i za ukućane i za goste. Umesto klub stola, koristite tabure na koji se može odložiti kafa, ali i sedeti, a u njegovu unutrašnjost možete staviti novine ili neke sitnice. Biblioteku možete da namestite duž zidova, ispod ili oko garniture za sedenje. Radni sto možete da smestite u nišu ili u ugao sobe, odnosno da ga fiksirate na zid kao ploču i po potrebi dižete i spuštate. Koristite ogledala da biste prostoru "dodali kvadrate", postavite ga suprotno prozoru da bi reflektovao više svetlosti. Dnevni boravak koji ima više funkcija (spavanje, rad, ručavanje, gledanje TV) jednostavno pregradite dekorativnim paravanom od plastike, stakla, rezbarenog drveta ili ratana.

* Trpezarijski deo zahteva mnogo prostora, pa je u malim stanovima najbolje da bude u sastavu kuhinje, kao šank ili produženi deo radne površine. Takođe, postoje stolovi i stolice na sklapanje koje možete da sklonite kada ih ne koristite.

* Nemojte da koristite teške materijale, izbegavajte draperije, stolnjake i prekrivače. Opredelite se za prozračne ili panel zavese, odnosno venecijanere u boji.

Izvor: Novosti.rs