Uljani osveživači prostorija


Uljani osveživači prostorija

Leto je za nama, što znači da ćemo prozore sve češće držati zatvorene, te da vazduh u prostorijama često neće najprijatnije mirisati.

Ukoliko ne znate koja ulja da iskombinujete, onda nemojte da pomešate više od tri. Testiraćete ih tako što ćete na vatu nakapati 4 kapi osnovnog, 2 kapi drugog i samo kap trećeg, pa vatu staviti u teglu.

Posle 24 časa otvorite teglu i proverite da li vam ova mirisna kombinacija prija. Ako ne, napravite neku drugu od omiljenih mirisa.

Volite li cvetne, onda se opredelite za lavandu, jasmin i ružu, ako ste ljubitelj svežine onda vaš izbor treba da budu eukaliptus i nana, a ako najviše volite egzotiku odaberite cimet, đumbir i kardamom.

Znajte i to da će miris aloe vere, citrusa ili krastavaca prostoriju učiniti prostranijom, da će je manjom i intimnijom učiniti slatkaste i začinjene arome poput cimeta ili one na bazi drveća, da su eukaliptus i limeta odlični za uklanjanje mirisa od cigareta...

PRIPREMA

Za pravljenje osveživača od ulja potrebna vam je tamna, staklena bočica u koju ćete uliti 30 ml alkohola i postepeno dodavati po nekoliko kapi ulja. Zatvorite je, ostavite da odstoji dva dana na tamnom mestu, zatim dodajte dve kašike destilovane vode i nekoliko kapi biljnog ulja, pa protresite.