Ukrasna trava


Ukrasna trava

Među najdekorativnijim ukrasnim travama su zečja gizdovka, pampas trava, kineski šaš, limun trava...

Bilo da su postavljene u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji sa perenama ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nežnim klasjem. Među najdekorativnijim ukrasnim travama su zečja gizdovka, pampas trava, kineski šaš, limun trava...

Pampas trava gaji se zbog izuzetne lepote. Impresivno busenje lišća ona okiti srebrno-belim ili belim perastim metlicama koje traju devet-deset meseci. Listovi mogu da izrastu do 80 cm, a cvet čak do 1,80 metara. Odgovara joj svetlo, od vetra zaštićeno mesto i lako propusno zemljište bogato hranljivim materijama. Kako je močvarna biljka zahteva dovoljno vode, ali samo onoliko koliko može da potroši. Višak vode izaziva truljenje. Odmah posle sadnje biljku treba zaštititi. Suvo lišće i travu sakupite oko vrata biljke, u obliku kupe. Da je vetar ne bi razneo prekrijte je papirnatim džakom.

Starije biljke treba spiralno povezati odozdo prema gore i čvrsto vezati kako se voda ne bi slivala kroz središnji deo biljke. Zaštitu uklonite krajem aprila, a lišće isecite na visinu od 10 do 30 cm, da bi biljka poterala novo lišće. Jednu biljku potrebno je negovati pet-šest godina, zatim je izvadite sa korenom i podelite na više manjih busenova, pa svaki busen posadite kao novu biljku. Zbog oštrog lišća pampas travu ne treba saditi u blizini staza. Da bi izgledala što dekorativnije ovu trevu treba saditi pojedinačno ili u kombinaciji sa nižim cvećem.

Kineska šaš - Ova trajnica bujnog rasta može da izraste do dva metra, ima uspravne stabljike i uske listove. Postoji nekoliko varijeteta ove biljke, sa uskim žućkastobelim i zelenim prugama, ili poprečnim žuto-belim prugama. Odgovara joj sunčano, zaštićeno mesto, vlažno i hranljivo zemljište sa dobrom drenažom. Kinesku šaš sadite pored vode, kao soliter ili u grupama. Cveta od avgusta do oktobra, a cvetovi su srebrnkasto-bele boje, svetlosivi sa smeđim ili crvenim nijansama. Sakupljeni u veliko klasje podsećaju na zastavu.

Zečja gizdovka ima uske kopljaste listove i bujan bokorast rast. Zahvaljujući kitnjastom izgledu deluje veoma dekorativno. Pune cvasti sastoje se od cvetnih metlica u obliku mekih klasova. Zečja gizdovka sadi se u leje sa perenama, kao soliter ili u grupama. Odgovara joj sunčani položaj i vlažno, hranljivo zemljište, sa dobrom drenažom. Ali, relativno lako podnosi i siromašnije baštensko zemljište, kao i sušu.

Limun trava je visoka žbunasta višegodišnja vrsta koja se u našim uslovim može gajiti u bašti tokom leta, ali se u zimskim mesecima mora uneti u prohladnu prostoriju. Odgovara joj sunčano mesto, ali dobro podnosi i polusenku. Može da izraste do dva metra u visinu. Nije zahtevna u pogledu izbora zemljišta, raste čak i u pesku, ali tlo mora da bude propusno. Tokom leta potrebno joj je svakodnevno zalivanje, a zimi samo kada se zemljište dobro prosuši (gotovo do dna saksije). Laka je za gajenje i dobro podnosi premeštanje iz bašte u saksiju. Ukoliko nemate mesta na zastakljenoj terasi, slobodno je možete orezati na 15 do 20 cm od zemlje.

Visoka šaš - Raste kao veliki široki busen, visine 50 cm i širine od 60 do 80 cm. Listovi su dugi, sjajni, tamnozelene boje i povijeni nadole. Iz njih se probijaju cvetne stabljike koje dostižu visinu 1,5 m, a cvetaju od maja do juna. Odgovara joj polusenovit, ili senovit položaj i ilovasto, vlažno zemljište. Sadi se ispod grmolikog žbunja ili drveća u velikim grupama. Može se uklopiti sa svim biljkama koje vole senovito mesto.

Srebrna plamenasta vlasulja - Ova ukrasna trava najlepša je u vreme cvetanja, kada njene peraste cvasti na tankim stabljikama imaju srebrnkasti odsjaj na suncu. Cveta od juna do septembra zlatnim ili srebrnkastim cvastima, dugačkim oko 25 cm, može da izraste do 1,2 metara. Odgovaraju joj sunčane pozicije i obilno zalivanje tokom leta. Lepo izgleda u kombinaciji sa ružama i ljiljanima.

Izvor: Novosti