Ukras za svaki dom: Praktični i dekorativni parava


Ukras za svaki dom: Praktični i dekorativni parava

Paravan je idealno rešenje da veliki prostor podelite na više funkcionalnih celina ili da, recimo, maskirate haos u kući. Može biti od različitih materijala, providan, blanko ili oslikan. Lako se uklapa u svaki prostor i, po potrebi, lako sklapa.

Skrivači nereda
Ukoliko su vam se iznenada najavili gosti, a soba vam je puna razbacanih dečjih igračaka ili odeće koju ste pripremili za peglanje, ne paničite. Jednim ovakvim paravanom brzo i lako sakrićete stvari koje ne želite da vaši gosti vide. Oni će biti oduševljeni urednošću vaše kuće, a paravan će im svakako pokazati koliko ste originalni.

Duh Dalekog istoka
Dekorativni paravani stigli su u Evropu sa Dalekog istoka. Kineski majstori su još u davna vremena upotrebljavali naročite tehnike za njihovu izradu i ukrašavanje, te su na njima često bili pejzaži, kaligrafska slova, slike biljaka i životinja, posebno labudova i, naravno, zmaja. Ta mistika učinila je da paravani u većini evropskih spavaćih soba do pre nekoliko decenija budu obavezan element.

Za rad u miru
Vaš radni kutak u stanu možete lepo upotpuniti ili odvojiti lako sklopljivim paravanom od stakla, sa ukrasnim detaljima. Odsjaj svetlosti na paravanu napraviće od vaše kućne kancelarije prijatno mesto na kome ćete sa lakoćom i uspehom koncentrisati.

Ukrasni detalj
Osim toga što su funkcionalni, paravani mogu biti i čisto dekorativan element u vašem stanu. Ovaj sa floralnim motivima odlična je pregrada, a uneće i duh prirode u vaš dom. Njegova svetla staklena podloga dobro propušta svetlost, i prirodnu i veštačku.

Svedok tajne ljubavi
U Japanu se nekada smatralo da svaka žena u svojoj kući mora da ima oslikan paravan. On je imao pre svega emotivno značenje i bio je simbol tajne i flerta. U japanskim romanima paravani su se često spominjali kao jedini, nemi svedoci tajnih ljubavi. Japanski umetnici paravane su često ukrašavali prirodnim motivima, pticama, pejzažima, a najčešće trešnjinim cvetom, simbolom dobra, sreće i dugog života.

Izvor: Zena.Blic.rs