Trpezarija - centar doma


Trpezarija - centar doma

U prošlosti se trpezarija koristila isključivo za obedovanje, ali u modernim uslovima danas ima mnogo funkcija zahvaljujući funkcionalnom nameštaju
Mesto gde se okuplja porodica u domu je trpezarija, pa bi trebalo da joj posvetite posebnu pažnju prilikom uređenja. U njoj se trudimo da uživamo i usporimo brz tempo života. U prošlosti se koristila isključivo za obedovanje, ali u modernim uslovima danas ima mnogo funkcija zahvaljujući funkcionalnom nameštaju.

Trpezarijski stolovi koji se rasklapaju gotovo su neizostavni, jer su najpraktičniji. Mogu da budu manjih ili većih dimenzija, ovalnog ili pravougaonog oblika, jednostavnog ili retro dizajna. Za male trpezarije odlično rešenje su okrugli, rasklopivi i sa točkićima, tako da mogu lako da se premeštaju.

Prostor ćete da bolje iskoristite i sa stolicama svedenih linija, koje mogu da se rasklapaju. U manje prostorije nemojte da stavljati velika rasvetna tela, savetuju dekorateri, već je najbolje da budu manja, a jačeg intenziteta. Najjače osvetljenje bi trebalo da bude iznad trpezarijskog stola, a ako je blizu površine, daje osećaj topline.
Da biste se osetili prijatnije, potrebno je da trepzarija bude prozračna i svetla. Prema feng šui načelima, idealno je da se nalazi u centralnom delu doma, između kuhinje i dnevne sobe. Sto bi trebalo da bude okrugao, jer simbolizuje slogu, a oko njega šest ili osam stolica sa punim naslonom koje su stabilne.

Na stolu uvek imajte činiju sa voćem, jer tako "prizivate" blagostanje. Na zid postavite slike sa pomorandžom, ananasom i breskvom.
Izvor Novosti.rs