Trikovi za čistiji dom


Trikovi za čistiji dom

Ne preterujte sa upotrebom „hemikalija“. Ako ih stavite više nego što je potrebno, površine koje ste izbrisali neće biti čistije, već lepljivije.
Uporno brisanje, svaki put kada nešto prospete po tepihu, samo će da izliže i iskrivi vlakna. Fleke ćete možda i uspeti da skinete, ali uništena tkanina može da deluje ružnije nego isflekana. Najbolje je da kašikom prvo sastružete mrlju, prebrišete to mesto vlažnom, čistom, belom krpom, a zatim prekrijete peškirom koji će da upije višak vlage. Zatim nanesite sredstvo za uklanjanje fleka, prethodno ga testirajte na skrivenom delu tepiha, ispod kreveta na primer.

Sunčan dan nas obično pokreće na akciju i sređivanje kuće. Međutim, pranje prozora tada se ne preporučuje, jer se sredstva koja koristite, zbog toplote brzo suše i ostavljaju tragove na staklu, pa je efektnije da prozore brišete kada je oblačan dan, ali ne pada kiša.

Na kvakama i sudoperi se skuplja najviše bakterija, one se brzo razmnožavaju i zato ih što češće čistite sredstvima za dezinfekciju. Pre kupovine specijalnih preparata, pročitajte šta piše na etiketi, jer većina mora da stoji određeno vreme na površini, da bi delovala. Ako samo poprskate i odmah obrišete, nećete uništiti bakterije.

Takođe, važno je da ne preterujete sa upotrebom „hemikalija“, ako ih stavite više nego što je potrebno, brže će se potrošiti, a površine koje ste izbrisali neće biti čistije, već lepljivije. Ukoliko koristite sirće ili limunov sok, vodite računa da posle dobro isperete vodom i obrišete suvom krpom.
Izvor Novosti.rs