Trendovi u uređenju terasa i dvorišta


Trendovi u uređenju terasa i dvorišta

Kovano gvožđe, ratan i puno drvo dominiraju već nekoliko sezona

Prirodni ratan i plastika dominiraju već nekoliko sezona na terasama i u dvorištima. Ovakvi materijali su praktični za uređenje eksterijera i deluju atraktivno, a za ovo proleće i leto dekorateri su uveli kovano gvožđe i puno drvo.

U trendu su baštenske garniture i setovi od različitih materijala, pogodni za okupljanje porodice i prijatelja u toplim danima, a akcenat je stavljen na prirodni dezen i nijanse koje se uklapaju u ambijent drveća i cveća. Nameštaj od kovanog gvožđa je izdržljiv i deluje romantično, idealno je da bude u zelenoj ili plavoj boji koje će da upotpune uživanje u prirodi.

Prirodni i veštački ratan je veoma popularan jer je praktičan za održavanje i otporan na vlagu i sunčeve zrake, ali uglavnom se kombinuje sa velikim i malim platnenim jastucima, pa je bolje rešenje za enterijer i lođe nego za otvorene prostore, dvorišta i nepokrivene terase. Plastika je najpristupačnija, veliki je izbor boja i modela, a može i da se rasklapa po potrebi, lako se održava. Međutim, ovaj materijal pomalo remeti prirodni ambijent, posebno kada je u jarkim nijansama, zato je najbolje odabrati zelene tonove i eventualno belu boju.

Stolovi i stolice od punog drveta, zaštićeni lakom ili lanenim uljem, izgledaju atraktivno i idealno se uklapaju u baštenski eksterijer. Tikovina, čamovina, kao i bukva ili hrast su otporni na vlagu, sunce i promene vremena.

Izvor: Novosti.rs