Topli mirisi praznika


Topli mirisi praznika

Novogodišnji i božićni praznici pamte se i po prijatnim mirisima sveže borovine, južnog voća, kuvanog vina ili rakije i egzotičnih začina vanile, cimeta, anisa i karanfilića

NOVOGODIŠNJI i božićni praznici ne pamte se samo po poklonima koje tada razmenjujemo, niti po đakonijama u kojima danima uživamo, već i po izuzetno prijatnim mirisima najrazličitijih začina koji se tih dana šire svuda oko nas. To su mirisi sveže borovine, južnog voća, kuvanog vina ili rakije i egzotičnih začina vanile, cimeta, anisa i karanfilića. Ako želite da se ovi mirisi koji svakoga podsećaju na nešto toplo, svečano i lepo ove zime što duže zadrže u vašem domu napravite sami mešavinu za potpuri.

Potrebno je: 100 g sušene kore od pomorandže isečene na trake, 200 g izlomljenih štapića cimeta, 2 cele, ali sasvim osušene pomorandže, jedan sveža pomorandža, 5 zrna muškatnog oraha, 25 g zvezdica anisa, 30 zrna karanfilića, dve, tri sušene crvene ljute papričice, 5 kapi eteričnog ulja cimeta i 5 kapi eteričnog ulja oraha.

Sve začine, osim 15 zrna karanfilića, sipajte u plastičnu kutiju za čuvanje hrane, poprskajte eteričnim uljima, hermetički zatvorite, energično protresite i rasporedite u nekoliko ukrasnih keramičkih posuda. Sačuvana zrna karanflića u pravilnim razmacima zabodite u koru sveže pomoranđe i obavezno je položite na vrh poslužavnika sa južnim voćem, orasima i suvim šljivama i smokvama koji su takođe simboli zimskih praznika.

Izvor: Novosti.rs