Tinejdžerska soba


Tinejdžerska soba

Ono što je tinejdžerima potrebno osim kreveta, garderobera i radnog stola jeste lični prostor. Deo sobe koji će pripadati samo njima, ali tako da jedno drugom nisu na smetnji.

Budući da je prostor mali, a kreveti sami zauzimaju najviše mesta, potrebno je razmišljati vertikalno. Podizanjem kreveta na garderobne sanduke, ili platforme sa radnim stolom iznad kreveta, spuštanjem stola ispod kreveta, ili bilo koji sličan raspored koji će maksimalno iskoristiti površinu i zapreminu sobe jeste najbolje rešenje u ovakvim situacijama. Konvencionalno razmišljanje sada nije dobrodošlo

Mala soba ne treba da bude prepreka tinejdžerima za udobnost, lični prostor i zadovoljenje potreba svakog đaka. Stoga treba dobro razmisliti prilikom uređenja ovakve sobe. Kupovina u salonu gotovog nameštaja nije dobro rešenje. Ono što je potrebno jeste naručivanje izrade kompletnog nameštaja za čitavu sobu i za oba deteta zajedno. Izradi prethodi projekat koji će vaša deca odobriti, jer na kraju krajeva, oni su ti koji će tu boraviti i živeti. Posebno treba obratiti pažnju na vrata, prozore, instalacije, na visinu plafona. Izbor materijala može bitno da utiče na konačnu cenu, ali ne treba previše štedeti na tome jer nameštaj treba da traje.

Deci prepustite odabir boja, ali zarad harmonije ne treba preterati ni u tome. Dovoljno je odabrati jednu osnovnu boju koja će biti neutralna, poput bež, bele, svetlo sive, a njoj pridodati po jednu boju koju svako dete odabere. Poželjno je da su te dve boje iz istog tonaliteta, na primer ako je jedna boja pastelna, neka i druga bude pastelna.