Šta označavaju i kako deluju na nas


Šta označavaju i kako deluju na nas

Poznato je da boje imaju ozbiljan uticaj na naše psiho-fizičko stanje. Stoga, pre nego što se upustite u bojenje zidova, proverite šta označava koja boja i gde je najbolje upotrebiti je.

CRVENA
Crvena je aktivna i stimulišuća boja koja označava strast, uzbuđenje i moć. Radi se i o boji ljubavi koja je odlična za spavaću sobu, ali u nešto zemljanijim nijansama.

NARANDŽASTA
Narandžasta je isto stimulativna, ali ne u meri kao što je to crvena boja. Osim toga, budući da je manje agresivna, prikladna je za prostorije poput kuhinje i dnevne sobe.

ŽUTA
Žuta označava sreću, toplinu, a kao i kod prethodne dve, radi o boji koja predstavlja element vatre. U slučaju da spavaću sobu želite da obojiti u žuto, pazite da se radi o svetlijoj nijansi.

ZELENA
Zelena je vrlo umirujuća, uravnotežena i opuštajuća boja koja predstavlja rast, vitalnost i prirodu. Ova boja se preporučuje za kupatilo upravo zbog toga što predstavlja mir, čistoću i svežinu.

PLAVA
Plava je isto opuštajuća boja koja označava sigurnost i poverenje. Kao što je slučaj i sa zelenom, plavu bi najbolje bilo staviti na zidove kupatila.

LJUBIČASTA
Ljubičasta označava plemstvo i dostojanstvo, smirujućeg je efekta, a često se povezuje sa spiritualnošću. Odlično je rešenje za spavaću sobu u slučaju da želite da stvorite romantičnu atmosferu, ali pazite da bude u nijansama lavande ili ljubičice.

CRNA
Crna je boja moći, elegancije i sofisticiranosti. Zbog svoje snage, takvu boju preporučuje se da koristite samo u tragovima, a nikako na celim zidovima.

BELA
Bela predstavlja čistoću, nevinost, nadu i spiritualnost. Može da se koristi u apsolutno svim prostorijama, ali stručnjaci je preporučuju najviše za kupatilo.

SMEĐA
Smeđa je stabilna, zemljana i prirodna boja. Najlepše ju je videti u prostorijama poput dnevnog boravka ili spavaće sobe, a nećete pogrešiti ni s jednom nijansom.

ROZA
Ova boja simboliše ljubav i romantiku, a na nas ima umirujući efekt. Preporučuje se za spavaću sobu.

Smedia.rs preuzeto sa (index.hr)