Šta je sve neophodno za uređenje stana


Šta je sve neophodno za uređenje stana

Svaki stan je podeljen na pet posebnih prostorija: sobu u kojoj spavate, sobu u kojoj se odmarate i družite, prostoriju u kojoj pripremate hranu i jedete, prostor za rad i prostor za održavanje higijene.

SPAVAĆA SOBA
Neophodno: krevet, jastuk, posteljina, prekrivači, ormar i komoda, vešalice, lampa, noćni stočić, sat sa alarmom, telefon, stolica, ogledalo. Savet:
* Dobar krevet sa još boljim madracom vredi mnogo, pa nemojte štedeti. Dizajnu kreveta ćete podrediti izbor nameštaja. * Jednostavna drvena platforma sa niskim naslonom ili bez naslona za glavu i noge učiniće sobu prostranijom. * Staze pored kreveta ili tepih čiji krajevi proviruju učiniće sobu toplijom i prijatnijom. * Noćni stočići nisu dekor, već prostor za skladištenje.

DNEVNA SOBA
Neophodno: sofa ili fotelje, stočići, lampe, police za televizor i/ili muzički uređaj, police za knjige, podmetači. Savet:
* Fotelje ne bi smele biti mnogo više od stočića. * Jastučići na udobnoj sofi nateraće vaše goste da se osećaju toliko prijatno da požele da nikad ne ustanu (ovo ima dobre i loše strane), a samo promenom jastučnica možete uneti nove boje u prostoriju. * Ako želute tabure, birajte one koji mogu da se otvaraju kao škrinja, zbog dodatnog prostora za odlaganje stvari. * Postavite sofu uz velike prozore da naglasite pogled i učinite sobu svetlijom.

TRPEZARIJA i KUHINJA
Neophodno: sto, stolice, escajg, tanjiri, šolje, čaše, 2-3 šerpe, tiganj ili dva, džezva, cediljka, blender… Savet: * Ako već imate trpezarijski sto tamnije boje, razvedrite ga svetlim detaljima. * Uski pultovi za ručavanje i barske stolice su zgodni sve dok ne dobijete decu. * Sakrijte kantu za đubre i sredstva za čišćenje u deo ispod sudopere koji obično i ne može za mnogo toga drugog da posluži zahvaljujući odvodu od sudopere. * Ako ste zatekli kuhinjske elemente, a želite da uštedite, osvežite ih novim ručkama. * Gumirane prostirke umanjiće količinu prolivene vode oko sudopere. Izbegavajte staze od pamuka jer se klizaju, kao i previše šarene krpare, jer će prostor izgledati haotično.

RADNI PROSTOR
Neophodno: sto, stolica, kompjuter, olovke i slična potrošna roba, police za knjige, fioke, stona lampa. Savet:
* Čak i slabo korišćena trpezarija može biti savršeno mesto za rad. * Ako imate mali stan, potražite sklopive stolove. * Proverite da li imate dovoljno utikača pre planiranja radnog kutka.

KUPATILO
Neophodno: korpa za veš, mašina za veš, peškiri i krpe za brisanje, sunđer... Savet:
* Zamenite zavese za tuširanje providnim pregradama - kupatilo će biti prostranije i svetlije. * Zatvoreni drveni ili plastični ormarić bolji je od polica. * Svetlo sa obe strane ogledala potire senke, što čini brijanje i šminkanje lakšim.

Izvor: Smedia.rs