Spavaća soba - ušuškano carstvo


Spavaća soba - ušuškano carstvo

Teško se odlučujemo za promene u spavaćim sobama, naročito ukoliko su u pitanju građevinski radovi. Pomisao na nered i premeštanje nameštaja stvara nam svima glavobolju. Zato najčešće odustajemo od svojih zamisli i čekamo neku drugu priliku. Međutim sve su češći zahtevi za takozvanim ušuškavanjem sobe, hteli bismo da nam tu bude malo prijatnije, da se lepše osećamo, ali nismo sigurni šta da uradimo. Često nam raspored vrata i prozora nameće određen položaj nameštaja. Možda sa drugačijim rasporedom u sobi možemo da postignemo određeno poboljšanje, ali najbolji efekat ćemo ipak dobiti, ukoliko pristupimo manjim intervencijama.

Uglavnom spavaće sobe u stanovima i nisu prevelike, ali sigurno je da ih možete ako ne većim, učiniti zanimljivijim i prijatnijim za oko. Česta boja u njima je bela, ona lepo otvara prostor i daje potrebnu dozu elegancije i svetlosti. Ali sve to u jednom momentu može da vas zasiti i onda je potrebna promena. Sve je primetnije da je u spavaćim sobama za odrasle mnogo više interesovanja za povećanom intimom, koja opet traži određeno usklađivanje prostora sa namenom.

POD
Ukoliko u spavaćoj sobi imate parket ili keramiku, postavite itison po celoj podnoj površini. Obodnu lajsnu možete izvesti od itisona, medijapana ili punog drveta min. visine 7 cm. Ovakva vrsta podloge, naročito u finim krem i pesak nijansama, daje opuštajući efekat, pogotovo što možete da idete bezbrižno bosi. Nemojte birati itisone sa grubom dlakom, već od prirodnih materijala i mekane na dodir.

DRAPERIJE
Ukoliko imate mali prozor u sobi, a u većini slučajeva je tako, uradite trik i postavite draperiju celom dužinom zida, ne samo kolika je širina prozora. Pustite ih do poda, ili još bolje malo duže, tako da se prelamaju u dodiru sa itisonom. Lepo će delovati sjajni materijali, jer će se pri veštačkom svetlu ili romantičnim svećicama, odlično presijavati. Ukoliko vam je soba u svetlim i toplim tonovima birajte bež nijanse, dok u hladnijim nijansama uzmite plavičaste i zelenkaste tonove.

ZIDOVI
Uvek je dobro da zid iza kreveta dekorišete na drugi način, bilo da se radi o postavljanju tapeta ili bojenjem u drugu boju. Možete se odlučiti i za njegovo tapaciranje u određenoj visini kožom ili oblaganje sa drvenim panelima. U svakom slučaju efekat će biti pozitivan.

BOJE NA ZIDU
U sobi sa bež i pastelnim tonovima odlično će izgledati zid iza kreveta u izrazitoj ljubičastoj nijansi.Sve ukrasite sa jastučićima na krevetu u istoj boji. Ovakav kontrast će probuditi uspavanu sobu.

PETROLEJ ZELENA
U sobi sa malo hladnijim tonovima, lepo će izgledati široke vertikalne pruge na zidnom tapetu sa zelenkastim draperijama i bež itisonom. Izvedite ih celom visinom zida, i kombinujte sa tamnijim komadima nameštaja, kontrast će biti veoma dobar.

BELA KAFA I LILA
Zidovi u boji bele kafe su uvek moderni i to je veoma zahvalna boja, pošto se uklapa odlično sa belom, a u kontrastu sa lila posteljinom daje puni efekat.

DRVO
Uvek daje toplinu u prostorima gde se postavlja. U žućkastim nijansama odlično se uklapa sa mrkim i braon tonovima posteljine.

POSTELJINA
Da bi soba delovala baš ušuškano i udobno, birajte štepane prekrivače i one od pliša koji padaju preko kreveta, deluju kraljevski. Posteljinu birajte u tonovima koji se pojavljuju na itisonu i draperijama, ali se u nekim slučajevima možete odlučiti i za jači kontrast. Stavite što više dekorativnih jastučića, da bi sve delovalo raskošnije. Birajte jednobojne materijale srodnih nijansi.

BOJA NAMEŠTAJA
Ne morate se truditi po svaku cenu da nameštaj bude u istoj boji. Ukoliko Vam je krevet u beloj boji, noćni stočić može biti i u srebrnoj nijansi ili čak elipsasti sa staklenom pločom i niklovanim nogama. Međutim ukoliko je krevet u tamnijoj boji ili izveden od bajcovanog drveta, onda bi noćni ormarići trebalo da budu u tamnijim tonovima, od braon do crne.

Ovakvim transformacijama, svaku sobu, bez obzira na njenu veličinu, možete učiniti mekšom i ušuškanijom. Upotrebite stone lampe sa abažurima, koji se u ovakve ambijente odlično uklapaju. Nemojte preterivati sa kombinacijama boja, usvojite jednu osnovnu, na primer drap ili bež i kombinujte je sa hladnijim ili toplijim nijansama.

Izvor: Zena.Blic.rs