Seoski stil u modernom domu


Seoski stil u modernom domu

Postoji nekoliko vrsta seoskog stila, ali je engleski kantri najpopularniji. Udobnost i prijatna atmosfera je njegova glavna karakteristika, kao i harmonija sa prirodom. Nameštaj je jednostavnih linija izrađen najčešće od drveta, ratana, bambusa ili kovanog gvožđa. Pod je obložen parketom, stolarija je uglavnom bele boje, a prozori veliki tako da kroz njih ulazi mnogo dnevne svetlosti.

Apsolutno nezaobilazni detalji seoskog stila su veliki, prostrani starinski ormari, kredenci, vitrine i škrinje, najčešće od hrastovine. Takođe je zastupljen i kamen, naročito oko kamina. Akcenat je na prirodnim bojama koje unose mir, dominiraju cvetni i karirani deseni u različitim nijansama zelene i plave, dok su detalji uglavnom crveni i zlatni. Zidovi su ili čisto beli ili ukrašeni tapetama sa osnovom maslinasto zelene ili sive nijanse.

Sveže cveće u velikim vazama je najlepša dekoracija, kao i biljke u saksijama. Uz njih se savršeno uklapaju rustični detalji poput ogledala, satova, svećnjaka, ukrasnih kutijica... Toplinu domu daju i debeli tepisi, prostirke, jastučići ukrašeni vezom, raznobojni prekrivači i zavese. Osim centralne rasvete, veoma romantično deluju i male stone lampe koje doprinose ušuškanoj i toploj atmosferi.

U modernom domu ovaj stil možete primeniti ukoliko se opredelite za „išmirglane“ komade nameštaja poput starinskog trepazarijskog stola ili vitrine, kao rezbarene drvene elemente ofarbane metalik sivom nijansom.

Izvor: Novosti.rs