Saveti za racionalnu potrošnju struje


Saveti za racionalnu potrošnju struje

Stručnjaci "Elektroprivrede Srbije” na Internet portalu ove kompanije savetuju potrošače kako da racionalno troše električnu energiju. Kako da kuća bude topla, a da se novčanici ne isprazne u potpunosti? Potrošač prenosi neke tih preporuka:

GREJANJE
"Ako nemate drugu mogućnost da se grejete, osim uz pomoć uređaja koji koriste električnu energiju, onda izaberite TA peć, jer će vas najmanje koštati”, savetuju u EPS-u. Ipak, u toku zime jedna TA peć, čak i kada je racionalno koristite, potroši oko 60 odsto ukupne električne energije jednog domaćinstva. TA peć punite samo noću kada je električna energija četiri puta jeftinija, a za podešavanje temperature koristite termostat i ako napuštate sobu na duže od tri sata, smanjite temperaturu na termostatu.

ZAGREVANJE VODE
Kako biste imali dovoljno tople vode u bojleru, a da pri tome ne trošite mnogo električne energije, podesite ga na temperaturu između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Bilo bi dobro i da bojler uključujete noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Isključujte ga ukoliko napuštate stan na duže od jednog dana i ne kupajte se u kadi napunjenoj vodom, jer za tuširanje treba mnogo manje tople vode, samim tim i manje električne energije.

– Angažujte majstora da vam očisti kamenac na grejaču, jer kamenac povećava potrošnju električne energije i izaziva kvarove bojlera. Protočni bojleri velike snage koji odjednom opterete vašu kućnu instalaciju i elektroenergetski sistem velika su opasnost i za vaš račun! Ako možete, protočni bojler, zamenite „klasičnim, koji akumulira toplu vodu koju ste grejali noću – navode u EPS-u.

KUVANJE
Posuda u kojoj kuvate treba da bude poklopljena i kuvanje će biti kraće, a potrošićete manje električne energije. Ringlu na šporetu koristite prema veličini posude u kojoj kuvate. Energiju rasipate ako koristite posudu čije je dno uže od ringle.

– Ringla ne mora da bude na maksimumu, jer se tako troši manje energije. Isključite je pre kraja kuvanja, jer akumulira izvesnu količinu energije koju, takođe, možete iskoristiti – ističu.

Ne otvarati često vrata rerne, takođe se savetuje, jer se prilikom svakog otvaranja temperatura u rerni snižava oko 15 stepeni Celzijusovih.

ČUVANJE HRANE U FRIŽIDERU
Frižider najefikasnije radi ako je temperatura podešena na između tri i pet stepeni Celzijusovih.

– Ne držite vrata od frižidera dugo otvorena i ne stavljajte tople posude u frižider. Pokrivajte posude sa hranom, jer tako se smanjuje količina vlage koja se stvara na unutrašnjim zidovima frižidera. Ako ima vlage, smanjuje se efikasnost frižidera. Ne postavljajte frižider ili zamrzivač pored peći, radijatora, šporeta i drugih izvora toplote, jer će frižideru onda trebati mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu – upozoravaju u EPS-u, dodajući da treba proveriti i da li vrata dobro dihtuju.

OSVETLJENJE
Gasite svetlo za sobom ako u prostoriji nema nikoga. Sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko ih upalite sve u isto vreme onda troše mnogo električne energije.

– Iako su skuplje, koristite „štedljive” sijalice, jer traju duže i štede električnu energiju. One troše 75 odsto manje električne energije od običnih sijalica iste svetlosne jačine. Štedljiva sijalica snage 25 W (vati) daje istu svetlost kao klasična sijalica snage 100 W. Kvalitetne štedljive sijalice rade od 5.000 do 15.000 sati. Kvalitetnija i efikasnija rasveta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svetlosti u prostoriji. Kod klasične sijalice, životni vek znatno zavisi od temperature kojoj je izložena i treba voditi računa prilikom biranja rasvetnih uređaja, jer jako zatvorena rasvetna tela često nemaju dobro odvođenje toplote – savetuju u EPS-u.

PRANJE VEŠA U MAŠINI
Kada kupujete veš-mašinu prednost bi trebalo dati onima koje imaju ekonomične programe pranja, a treba obratiti pažnju da ni brzina centrifuge ne bude manja od 500 obrtaja u minutu.

– Veš-mašinu uvek punite do dozvoljene količine odeće i u skladu sa preporukama proizvođača. Koristite sredstva za pranje efikasna i na nižim temperaturama i redovno čistite filter – savet je iz EPS-a.

ENERGETSKI RAZREDI
Ukoliko kupujete nove uređaje i birate one sa oznakom „energetske zvezdice” – ENERGY STAR, to je pametan izbor, jer su takvi uređaji u grupi sa najmanjom potrošnjom električne energije.

– U prodavnicama tehničke robe gotovo svi kućni aparati i električni uređaji imaju nalepnice sa oznakama energetskog razreda i prosečnu potrošnju električne energije pri korišćenju tih uređaja. Skala energetskih razreda iskazana je slovima: A – B – C – D –E – F – G… Energetski najefikasniji aparati i uređaji, sa najmanjom prosečnom potrošnjom električne energije jesu uređaji i aparati sa oznakama: AAA, AA, A i B. Kada kupujemo aparatekao što su televizor ili monitor, važno je da obratimo pažnju na potrošnju u režimu „spreman za rad” (stand by) . Novi aparati imaju vidljivo označenu potrošnju – navode u EPS-u.

Izvor: Smedia.rs