Šarene cvetne kombinacije


Šarene cvetne kombinacije

U tmurnim jesenjim danima razveseliće vas cveće pred vratima balkona, na terasi, prozoru ili u dvorištu. Šarene jesenje kombinacije možete praviti sa četinarima, niskim zimzelenim žbunjem, bobicama, ukrasnim travama, perenama... Biljke možete saditi pojedinačno ili kombinovati dve-tri vrste, uz dodatak zanimljivih grana, mahovine i ukrasnih tikvica. Saksije ili žardinjere možete grupisati tako da podsećaju na mali vrt. Najvažnije je da ih postavite na svetlo mesto, zaštićeno od hladnih vetrova.

Jesenje cvetno šarenilo daju hrizanteme, dan i noć, kaluna, erika, aster, helianthus i sedumi, a od zimzelenih žbunastih vrsta šimšir, berberis, evonimus, ileks, lovor višnja. Od biljaka sa ukrasnim bobicama za jesenje kombinacije najpogodnije su dunjarica, vatreni trn, pernetija i kalmija, a od perena sedum sa ružičastim cvetovima, koralni zvončić i mlečika. Ne zaboravite i patuljaste četinare (patuljasta japanska tisa, tuja „tini tim“, tuja „smaragd“), jer su idealni da upotpune jesenju kompoziciju.

Izbor posuda za sadnju - Koristite posude dubine najmanje 20 cm, napravljene od neporoznog materijala. Najbolje su termoplastične posude koje izgledom podsećaju na terakotu, plastične žardinjere iznutra obložene polietilenom ili betonske žardinjere sa odvodom. Posude na dnu moraju da imaju otvore za oticanje vode.

Izvor: Novosti.rs