Samonikle biljke


Samonikle biljke

Na izmaku leta u mnogim baštama blistaju, kao prave zvezde, lampioni vatrenocrvene ili narandžaste boje. Vučja jabučica ili lampion cvet fizalis ima upadljive plodove u obliku balona i poreklom je iz severne Evrope i Azije. Fizalis je višegodišnja biljka trajnica sa valjkastim rizomom, od 30 do 70 cm visine. Stabljika je uspravna, jednostavna ili razgranata u gornjem delu. Listovi su jajasti, sa peteljkama i nejednako plitko urezani. Cvetovi kremaste boje, slični cvetovima krompira, razvijaju se pojedinačno na cvetnim drškama. Biljka cveta tokom jula i avgusta.

Plodovi su kuglaste, sjajne narandžastocrvene, kao trešnje velike bobe. One su umotane u nadutu, mehurasto crvenu, ili narandžastocrvenu ovojnicu u obliku čašice, koja izgleda kao lampion. Bobe postaju vidljive kada se opna osuši i raspadne. Ukoliko ovo želite da sprečite odsecite lampione ranije i osušite ih. Ovi plodovi su veoma interesantan detalj za gotovo sve vrste aranžmana od sušenog cveća.

Fizalisu odgovara svetlo, polusenovito ili senovito mesto i plodna, vlažna, ali dobro drenirana tla. Na staništima u senci brzo se širi i može dostići visinu od 70 cm. Proizvodnja rasada se obavlja u klijalištima setvom u martu i aprilu. Posle nicanja, biljčice fizalisa rasadite u zasebne saksije i kada otopli iznesite napolje. Lampionov cvet rasadite na rastojanju od 60 cm.

Srebrenka, lunarija ili mesečev cvet je veoma dekorativna biljka, interesantna u svim fazama rasta. Jednogodišnja srebrenka visoka je od 30 do 100 cm. Ima uspravnu, dlakavu stabljiku koja je u gornjem delu razgranata. Listovi su srcastog oblika, po obodu nepravilno nazubljeni, sa lica zagasitozelene boje. Donji listovi su široki sa peteljkama, a na vrhu biljke manji, sedeći i uži. Cvetovi su lepi, veliki i mirišljavi. Sakupljeni su u grozdaste cvasti, na vrhu stabljike. Cvetovi ljubičaste ili grimiznocrvene, ređe bele boje pojavljuju se od maja do juna. Lunarija cveta od aprila do juna. Mahune su eliptične, pljosnate na oba kraja, kratko zašiljene. Kada plodovi ispadnu, mahune se rastvore i semenke ispadnu. Ostaju dekorativni pregradni listići srebrnkastog sjaja.

Lunariji odgovara svetlo i polusenovito mesto i lako, plodno, dobro propusno zemljište umerene vlažnosti. Setva semena lunarije obavlja se na proleće (mart, april), na dubini od 3 mm i rastojanju od 30 cm. U periodu nicanja zemlju održavajte umereno vlažnom. Seme niče za 10-14 dana.

Izgledom svojih cvetova lunarija privlači leptirove. Lepo izgleda zasađena u vrtu uz ivičnjake. Stabljike sa dekorativnim pregradnim listićima srebrnkastog sjaja beru se u jesen i lepo izgledaju kao suvo cveće u vazi.

Izvor: Novosti.rs