Rok trajanja jaja, jogurta, jabuka...


Rok trajanja jaja, jogurta, jabuka...

Jogurt može da izdrži u frižideru sedam do deset dana posle isteka roka. Suvomesnati proizvodi mogu bezbedno da se jedu do dve nedelje posle isteka roka.
Čak i onima koji uvek vode računa o trajanju proizvoda dogodi se ponekad da ih zaborave u frižideru i konzumiraju posle isteka roka. Međutim, većina ih samo baci bez razmišljanja, ne želeći ni da proveri da li je ispravno za jelo. Američki lekari nedavno su objavili spisak namirnica koje možemo da upotrebimo i kasnije, pod uslovom da na njima ne vidimo tragove truljenja ili buđi.

Jaja u frižideru mogu da stoje nekoliko dana posle isteka roka upotrebe koji je naveden na pakovanju. Možete da ih pojedete ako prođu jednostavan test - stavite ih u posudu s vodom, ako potonu, dobro je, a ako plutaju, odmah ih bacite.

Jabuke mogu da stoje tri nedelje u frižideru, ako ih čuvate u plastičnoj kesi na kojoj ste izbušili nekoliko rupa da bi ulazio vazduh.

Jogurt može da izdrži u frižideru sedam do deset dana posle isteka roka trajanja, a na moguću opasnost prvo upozorava promenjena kiselost odnosno buđ.

Fabrički pakovani suvomesnati proizvodi, mogu bezbedno da se jedu do dve nedelje posle isteka roka trajanja. Za svaki slučaj, presecite ih da biste proverili da li u njima ima buđi.

Najduži rok trajanja ima musli. Ako dobro zatvorite kutiju svaki put posle korišćenja, pa je ponovo otvorite tek nakon tri meseca, biće jednako ukusan za jelo.
Izvor Novosti.rs