Prugice završile i na plafonu


Prugice završile i na plafonu

Ukrašavanje doma prugama, tankim ili debljim, uvek je aktuelno. Ovaj motiv najviše se nalazi na zidovima, a upečatljivi su i komadi nameštaja, sofe ili fotelje...
Ukrašavanje doma prugama, tankim ili debljim, uvek je aktuelno. Ovaj motiv najviše se nalazi na zidovima, a upečatljivi su i komadi nameštaja, sofe ili fotelje, presvučene u tkanine sa poprečnim ili uspravnim linijama.

Pruge su danas deo tepiha, podnih staza (pogotovo u hodnicima, jer zbog horizontalnih linija izgledaju prostranije), zatim zavesa koje prozorima daju iliziju da su širi ili duži, ali vodite računa o tome da tkanina ne budu suviše nabrana. Često su i deo kupatila, budući da horizontalnim postavljanjem pločica u dve kontrastne boje, najmanja prostorija u domu može da izgleda veća.

Danas su pruge i na plafonima, pogotovo u dečjim sobama, gde se bela ritmično smenjuje sa žutom, roze i ostalim živahnim bojama. Dizajnirana su čak i prugasta vrata, koja deluju avangardno. Preporučuju se i detalji sa ovim motivom, poput posteljine, tanjira, činija, okvira ogledala... Tako svaka prostorija može da bude dekorisana po poslednjim trendovima i to bez mnogo ulaganja.

U eneterijeru, pruge mogu da se kombinuju sa različitim dezenima, cvetnim, geometrijskim, tufnama. Velike prugaste površine, kao što su zidovi, "trpe" najviše dve boje, dok su višebojne linije rezervisane za manje površine (stolica, zavesa, jastuk). Kada su uspravne, stiče se utisak da je plafon viši. Ali, to zavisi od površine koja je prekrivena prugama, veličine sobe kao i svetlosti u prostoriji. Nemojte da očekujete taj efekat, ako su u sobi ogromni komadi nameštaja i to tik uz pruge. Takođe, široke horizontalne linije na zidu sobu čine većom, ali, ako se na njima nalaze slike ili ogledala, efekat se donekle poništava. Što je prostorija manja, to bi pruge trebalo da budu uže.
Izvor Novosti.rs