Pruge na zidovima, podu, nameštaju


Pruge na zidovima, podu, nameštaju

Bilo da su horizontalne ili uspravne, široke ili tanke, pruge mogu potpuno da promene percepciju vašeg životnog prostora. Razigraće dnevni boravak, kupatilo, dečju sobu, kuhinju, hodnik, bez obzira na to da li je reč o tapetama, bojama za krečenje, nalepljenim trakama.

Naravno, potrebno je poštovati neka pravila, baš kao i u odevanju. Već znate kako pruge mogu da vas učine višima ili da vas prošire, u zavisnosti od toga kako su postavljene na tkanini. Isto pravilo važi i za enterijer.

Uspravne pruge izdužuju prostor, pa su idealne za prostorije za nižim plafonima ili za one sa visokim, ali za koji želite da bude primećen zbog svoje lepote. Horizontalne, odnosno vodoravne vizuelno čine prostor širim i većim, pa ih birajte za manje prostorije. Široke debele pruge privlače više pažnje, pa su bolji izbor za prostorije sa starim, neupadljivim nemeštajem. Ako se kombinuju dva tona iste boje, one čine sobu i većom. Za razliku od njih, tanke pruge su diskretne, a još ako su u nekim svetlijim nijansama, odlično idu uz nov, moderan nameštaj. Zatim, ako su na zidovima široke pruge, onda za prugasti print na jastucima, tepisima, velikim vazama, zavesama, tepisima, komodama i slično, izaberite suptilnije prugice. U zavisnosti od njihove veličine, smera postavljanja i odabira boja, enterijer će delovati klasično, jedinstveno, drečavo, moćno...

Nemojte se plašiti da ih koristite u dizajnu enterijera. One su lepe, bezvremenske i daju prostoru dramatičnost. Poštujući pravila uklapanja boja, možete ih kombinovati sa svim uzorcima koji vam padnu na pamet, pa i uz cvetne. Za stvaranje elegantne i opuštajuće atmosfere u domu koristite pink, plave, bele ili sive nijanse pruga. I nemojte misliti da one ne trpe slike. Trpe, doduše u većim prostorijama, ali vodite računa o tome da uskladite njihove ramove sa bojom prugica na zidu koje, i to je važno znati, uopšte ne moraju da budu prave – mogu i da krivudaju.

Izvor: Novosti.rs