Pronađite najbolji jastuk za vaš stil spavanja


Pronađite najbolji jastuk za vaš stil spavanja

Ako nemirno spavate i budite se nedovoljno odmoreni, Kit Overlend, kiropraktičar koji je radio s igračima Njujork Metsa i američkim olimpijskim timom brzog klizanja, ističe važnost pravilnog odabira jastuka.

"Bez obzira na vaš položaj tokom spavanja, jastuk treba da ispuni liniju ispod glave i vrata", kaže Overland. Njegov savet? Pronađite jastuk koji će dovoljno podupreti vaš vrat.

Od kog materijala treba da bude jastuk? "Tu nema pravog i pogrešnog materijala, ljudi treba da nađu jastuk koji im je udoban. Većina nas odlučuje na osnovu osećaja koji se javlja dok isprobavamo jastuk" kaže Kit.

VODENI JASTUCI
Oni su vrlo praktični jer se u zavisnosti od vaših potreba pune određenom količinom vode. Ipak, budući da su teški, pazite da ne istegnete mišiće dok ih pomerate po krevetu tokom noći.

ANATOMSKI JASTUCI
Pravi anatomski jastuci imaju udubljenje za glavu i potporu za vrat. Oni napravljeni od memorijske pene oblikuju se po vašem obliku tela. Ipak, Overlend upozorava da zadržavaju toplotu, što može biti problem za one koji se bude zbog vrućine ili nemirno spavaju.

VELIKI JASTUCI(bodi pilous)
Ako ove duge, savitljive i valjkaste jastuke obgrlite rukama pa ih postavite između nogu, oni koji spavaju sa strane dovešće kičmu u neutralan položaj i smanjiti okretanje donjeg dela leđa. Ako spavate na leđima stavite običan jastuk između kolena i dobićete sličan efekt.

NAJBOLJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE?
Bez obzira na izbor jastuka, Overlend preporučuje spavanje na leđima ili na boku, s lagano savijenim kolenima. "Savijena kolena smanjuju pritisak na leđa i dovode nas u neutralan položaj", pojasnio je. Ali, onima koji spavaju na stomaku poručuje da se pripreme na probleme s vratom jer neprestano pritiskaju vratni deo kičme, piše Magazin.

Izvor: Smedia.rs