Prolećna setva


Prolećna setva

Ukrasne biljke i cveće sade se uglavnom krajem marta i tokom aprila. Na kojoj dubini ćete posejati seme, zavisi od toga da li ste izabrali lepog jovu, šarene perene, dragoljuba, mirisni grašak, jagorčevinu...
Zemlja - Male semenke nemaju dovoljno snage za klijanje na velikim dubinama, pa se seju na površini zemlje. U posudu stavite zemlju, poređajte seme, malo ga sabijte drvenom lopaticom i prekrijte slojem peska ili zemlje. Zemlja za setvu trebalo bi da bude rastresita, sterilna i bogata kiseonikom. Za setvu semena u posudama upotrebite samo nekorišćenu zemlju, nikako onu iz bašte.
Temperatura i zalivanje - Ukoliko je temperatura niža od potrebne, klijanje će biti veoma sporo ili semenke uopšte neće da proklijaju. U slučaju da je temperatura viša seme će često ostati "uspavano". Sandučiće ili saksije držite na toplom mestu i zalivajte mlakom vodom, najbolje prskalicom. Kako su noći još hladne, zalivanje obavite samo ujutru. Zemlju održavajte umereno vlažnom i ne dozvolite da se sasvim osuši, pogotovo ukoliko je seme počelo da klija. U maju saksije možete preneti na otvoreno, što će doprineti da biljke ranije procvetaju. Svetlost - Većini semena za klijanje nije potrebna svetlost, ali to ne važi za lepog jovu i većinu primula. Da bi seme ovih biljaka proklijalo, potrebno je da se poseje na samoj površini i da se ne prekriva posle setve.

Vreme setve, kako cveća, tako i povrća, veoma je važno. Ne žurite sa zasejavanjem semena, naročito ukoliko nemate idealne uslove za setvu u zatvorenom, ili je napolju još suviše hladno i vlažno. Prvi mesec koji je naznačen na pakovanju semena odnosi se na setvu u krajevima sa najblažom klimom. Za setvu na otvorenom potrebno je sačekati da se proleće oseti u vazduhu. Dokle god je seme posejano u vreme naznačenom na pakovanju biljke će stići da procvetaju napolju. Biljke posejane kasnije kada ima dovoljno svetlosti ne izdužuju se previše i otpornije su na bolesti. Najbolje rezultate setve na otvorenom imaće biljke posejane kasnije, kada je zemlja toplija i suvlja.

Presađivanje - Posejano cveće možete da presadite tek kada se biljka dobro razvije, a na mladicama pojave listovi. Biljku iznesite na prozor ili terasu tek kada se temperatura ustali preko deset stepeni.

SAVET PLUS: OREZIVANjE HORTENZIJE

U martu se orezuju žbunovi i trajnice, koje ne cvetaju u proleće, a u prethodnoj godini su imale bujan rast. Pri orezivanju biljaka vodite računa da zadrže prirodan oblik. Kod hortenzije uklonite sve drvene grančice sa uvelim cvetovima, ostavite samo one sa pupoljcima. Ukoliko je biljka zapuštena, ostavite samo nekoliko zdravih grančica, koje će podstaći rast novih. Grane orežite tako da ne budu duže od 50 cm.
Izvor Novosti.rs