Proleće stiže sredite baštu


Proleće stiže sredite baštu

Vreme je za pripremu zemljišta, sađenje biljaka koje kasno cvetaju i sejanje novih za sledeću sezonu, savetuje Jelena Bukva, pejzažni arhitekta.

POČNITE S TRAVNJAKOM
Ukoliko želite da podstaknete rast i bokorenje trave, grabuljama s travnjaka odstranite osušene trave, suvo lišće, grančice i druge otpatke, a potom rasporedite tanak sloj mešavine komposta i peska. Možete i da podsejete travnjak novim semenom i da ga prihranite azotnim đubrivom.

SADITE I PRESAĐUJTE
Do kraja marta posadite listopadne žive ograde, žbunje, drveće i puzavice-penjačice. Do sredine aprila završite sa sadnjom zimzelenih biljaka, ukoliko nije reč o kontejnerskim sadnicama.

PROREDITE ŽBUNJE I ŽIVICE
Vreme je da orežete i proredite živu ogradu i žbunje, naročito listopadne vrste koje cvetaju u kasno leto. Ašovom okopajte bazu žbuna i ispod žive ograde, pa dodajte odgovarajuće đubrivo.

BRINITE O LUKOVICAMA
Ako ste jesenas bile vredne, uživajte u lukovicama koje se promaljaju. Kada počnu da niču visibabe, krokusi, lale i narcisi, prihranite ih đubrivom za cveće. Nakon što prođu mrazevi, možete da posadite lukovice gladiola ili dalija.

PRIPREMITE ZEMLJIŠTE
Da biste posadili jednogodišnje cvetnice, pripremite zemljište. Formirajte leju, okopajte, nađubrite i usitnite zemlju, pa je ostavite da miruje nekoliko nedelja, a zatim posejte otpornije vrste.

KAMELIJE SU HIT
Apsolutni hit ovog proleća su sadnice kamelije. Rano cvetaju, a sade se sada, obavezno u kiseli supstrat. Ne prijaju im ni hladnoća ni sunce, pa bi valjalo da im nađete neko lepo zaklonjeno mesto. U rasadniku „Pistoija pjante“ (Pistoia Piante) sadnice od 30 do 40 cm koštaju 2.210 din, a ima i većih, skupljih stabala.

Izvor: Zena.Blic.rs