Profi-trikovi za nezgodne kucne ljubimce


Profi-trikovi za nezgodne kucne ljubimce

Kada pokupite "nezgodu" koju je kućni ljubimac ostavio na podu dnevne sobe, na vlažno mesto stavite stari peškir ili deblji komad ubrusa da se tečnost bolje upila. Višak dlake može se rešiti odgovarajućom ishranom, a buve nestaju usisavanjem tepiha i bacanjem kesa. Ovo su još neke preporuke veterinara.

Čak i najuvežbanijem kućnom ljubimcu ponekad će se dogodi "nezgoda". Ali, ako reagujete na vreme većinu dugotrajnih mrlja možete izbeći. Stručnjaci saevtuju da ponavljajte postupak upijanja dok mrlja ne nestane.

- U većini slučajeva za skidanje mrlje biće dovoljna obična voda. Izbegavajte sredstva s amonijakom. Osim što će jak miris iritirati ljubimca, miris amonijaka je previše sličan urinu, pa će "pozivati" vašu kucu ili macu da i on "označi teren" - objasnila je veterinar dr Bernadine D. Cruz.

DA NE BUDE SVE PUNO DLAKA
Dugodlake ljubimce četkajte svaki dan, a ostale, uključujući zečeve i hrčka, jednom nedeljno, kažu stručnjaci.

- Kvalitetna ishrana bogata kalcijumom održava kožu i dlaku ljubimca zdravom i sprečava njihovo učestalo češanje, a time i suvišno opadanje dlake - savetuje američka veterinarka.

BACAJTE KESU I REŠIĆETE SE BUVA
Posle temeljnog usisavanja tepiha, staza, parketa i delova nameštaja obvezno bacite kesu iz usisavača. Zatim poprskajte podove i krevete insekticidnim sprejem protiv buva. Postupak ponovite još dva puta tokom nedelje.

Izvor: Zena.Blic.rs