Probajte med iz košnice u svom stanu


Probajte med iz košnice u svom stanu

Dizajneri iz "Filipsa" osmislili su pravi uređaj za sve obožavatelje meda. Reč je o "urbanoj košnici" koja vam daje mogućnost da proizvodite i konzumirate svež med u svom stanu.

Neobična konstrukcija namenjena je kačenju u zatvorenom prostoru, a budući da je napravljena od providnih materijala, možete posmatrati insekte na delu. Na jednoj strani nalazi se košnica, a na drugoj stalak sa cvećem, pa ovaj izum ujedno predstavlja i zanimljivu dekoraciju. U sklopu košnice su ramovi za pčele i dimna pumpa za smirivanje insekata kada je poklopac otvoren.

"Urbana košnica" je deo novog projekta kompanije "Filips" pod nazivom "Mikrobiološki dom". Ideja je da otpad iz jednog domaćinstva bude iskorišćen za podmirivanje potreba drugog domaćinstva. Klajv Van Herden koji je osmislio ideju izjavio je da se zaštita životne sredine ne ogleda samo u kupovini štedljivih sijalica i da treba učiniti mnogo više. - Dizajneri imaju obavezu da istraže rešenja koja će manje zagađivati prirodu i trošiti njene resurse. Sve kućne uređaje bi trebalo ponovo napraviti tako da štede energiju - rekao je Van Herden. Čelnici "Filipsa" ističu da njihova "urbana košnica" ima čak i terapeutsko dejstvo na čoveka – naime, posmatranje pčela i njihovih aktivnosti ima umirujući efekat. S obzirom na to da su pčelinje zajednice ugrožene širom sveta, dizajneri ove košnice se nadaju da će njihov izum doprineti očuvanju pčelinje vrste.

Izvor: Zena.Blic.rs