Preuredite stan jeftino, a efektno


Preuredite stan jeftino, a efektno

Najčešće boravite u dnevnom boravku. Učinite ga dinamičnijim i zanimljivijim. Odlučite se za smelu boju zida iza tv-uređaja ili nekog drugog koji dominira u prostoru. Kako biste ga učinili još neobičnijim, poigrajte se na primer sa horizontalnim prugama, koje ćete jednostavno sami napraviti. Novi izgled zida izmeniće sliku celog dnevnog boravka.

Ukoliko posedujete drage komade nameštaja, kojih se ne želite rešiti, ali su vam postali nezanimljivi, jednostavno ih prelakirajte ili oslikajte. Ukoliko ih lakirate, odlučite se za neobične boje poput srebrne, zlatne ili braon i postavite ih na vidljivo mesto u prostoriji. U novoj boji ili sa slikom na sebi, delovaće kao sasvim novi deo nameštaja.

Ako ste skloniji ozbiljnijim i elegantnijim rešenjima, odlučite se za zidne tapete ili nalepnice. Gledajte da odaberete uzorak i boju tapeta koji će biti u određenom kontrastu sa nameštajem kako bi se međusobno isticali. Ako odaberete tapete s krupnjim uzorkom, odlučite se za diskretniji kolorit, pogotovo ako tapete postavljate na veliki zid.

Na sličan način možete pretvoriti staru fotelju, sofu ili dvosed u atraktivan komad. Pretapacirajte ih, uklopite s postojećim bojama ili napravite potpuni kontrast u odnosu na njih. U svakom slučaju, ovakav prostorni element će privući pažnju.

Kuhinju učinite drugačijom uz pomoć dekorativnih tkanina. Iskombinujte uzorke i boje zavesa, stolnjaka, jastučića na stolicama i presvlaka na klupama, ukoliko ih imate. Dekorativne tkanine prilagodite stilu uređenja kuhinje. Za ukupan doživljaj prostora važne su i podne prostirke, koje možete postaviti dekorativno na određene delove kuhinjskog poda.

Veliku kuhinju ćete osvježiti postavljanjem foto tapete na istaknuto mjesto. Boje na tapeti mogu postati motiv novog kolorita, koji će se pojaviti u kuhinji kroz detalje – dekorativne ili funkcionalne. Makro prikazi voća, povrća ili hrane će se odlično uklopiti u ambijent.

Naglasak u bilo kom delu doma možete učiniti spuštanjem određenog dela plafona koji ćete obogatiti efektnom rasvetom ili naglašenom bojom. S obzirom na činjenicu da on zauzima veliku površinu, zahvati na njemu neće proći nezapaženo. Prostor će dobiti novu dimenziju.

Dečju sobu osvežite novom bojom zida i posteljinom za krevete. Odaberite vedre i tople boje koje pripadaju ovakvom prostoru predviđenom za igru i učenje mališana. Odabir boja prepustite vlasnicima sobe, jer je najvažnije da se oni u njoj dobro osećaju.

U spavaćoj sobi promenite boju posteljine, prekrivače za krevete, lampe i rasvetu. Egzotičnu notu postićićete vrlo jednostavno kroz boje, materijale i dizajn lampi.

Završni šarm vašem domu daće detalji. Svećnjaci sa ukrasnim mirisnim svećama mogu svoje mesto naći svuda, a u večernjim satima će stvoriti poseban, intiman, opuštajući doživljaj. Uz sveće, svoje mesto u svakom delu doma mogu naći i stari servisi ili dekorativni jastučići različitih veličina i boja. Stavite ih na garniture za sedenje ili klupu, krevete, podove za ugodno opuštanje na tepihu...

Za efektne promene nisu potrebna velika ulaganja, naročito kada većinu stvari možete napraviti sami ili uz pomoć prijatelja.

Izvor: Zena.Blic.rs