Polica za povrće - najveći rasadnik bakterija


Polica za povrće - najveći rasadnik bakterija

Polica za povrće u frižideru sadrži 750 puta više bakterija nego što je bezbedno. Britanski naučnici su istraživajući opasnosti koje vrebaju iz frižidera pronašli bakterije kao što je Ešerihija koli, uzročnike salmonele i listerioze, a brisevi uzeti iz 30 različitih frižidera otkrili su da na polici za povrće u proseku ima 7850 cfu-a (colony forming units).

U nekim uzorcima pronađeno je čak 129.000 cfu-a po kvadratnom santimetru, a preporuka Evropske Komisije za sigurnu pripremu hrane iznosi do 10 cfu jedinica po kvadratnom santimetru.

- Svrha frižidera je da osigura hranu i onemogući razvoj bakterija na njoj, ali problem se javlja ako ljudi nisu svesni koliko bakterija može biti u frižideru i ne peru ga redovno - izjavio je Paul McDonell.

ČIŠĆENJE
Frižider treba detaljno čistiti barem svaka dva meseca, tako što ćete izvaditi sva stakla i police.

SREDSTVO ZA PRANJE
Pere se u toploj vodi s deterdžentom za sudove 0ili sredstvom za odmašćivanje - ako su police veoma prljave ili masne. Posle pranja svaki deo se briše dezinfekcionim sredstvom, a može da poslužiti i sirće u rastvoru sa vodom.

BRISANJE ZA KRAJ
Stručnjaci savetuju češće brisanje polica, pogotovo onih na koje se stavlja sveža hrana kao što su voće i povrće. Svakako dobro obrišite frižider suvom krpom posle pranja.

Izvor: Zena.Blic.rs