Plafoni u boji


Plafoni u boji

Dekorisanje zidova bojom ili tapetama postalo je uobičajeno i kod nas, ali su tavanice, po pravilu, snežno bele nijanse. To posebno dolazi do izražaja kada su zidovi tamnih ili intenzivnih tonova, pa beli plafoni istupaju iz celine, deluju kao nametnuto rešenje, a ne deo prostorije. Ovaj problem može se lako prevazići ukoliko dekorišete tavanicu. Zašto mora da bude bela? Može biti i crna ili braon, pogotovo ako je prostorija "okupana" prirodnim svetlom, kao i crvena, zelena, plava, ljubičasta, nežno roze, žuta, narandžasta, bordo...

Plafon je zapravo peti zid, a koloritno usklađen sa ostala četiri kući daje prefinjen izgled. Budući da zauzima površinu sobe i da vizuelno povećava ili smanjuje prostor, najvažnije je da napravite pravi odabir boja.

Ukoliko je odaja skučena i nema dovoljno svetla, odlično rešenje je bledožuta i bež nijansa, koje ambijent čini svetlijim, prostranijim i toplijim.

Ako želite da vam dom bude ušuškan i udoban kao planinska kuća, dekorateri preporučuju tamnije boje za plafon, na primer bordo, braon ili maslinasto zelenu. Posebno su efektni ako ih kombinujete sa lajsnama i ukrasima od gipsa bele boje i zanimljivom rasvetom.

Soba će izgledati znatno viša i komfornija ako je tavanica identične nijanse kao zidovi, jer deluje kao njihov prirodni nastavak. Ipak, u tom slučaju trebalo bi odabrati pastelne, nežne tonove koji ne opterećuju oči i mozak, već opuštaju. Najbolje rešenje je svetlozelena, plava ili roze.

Možda se ne usuđujete da eksperimentišete u dnevnom boravku ili u spavaćoj sobi, ali zato u dečjoj uvek možete. Pruge i geometrijski oblici na tavanici obradovaće najmlađe članove porodice.

Izvor: Novosti.rs