Plafoni od gipsa kao skulptura


Plafoni od gipsa kao skulptura

Uvek sve možete prilagoditi vašem prostoru. Ne kombinujte pravolinijske kaskadne elemente sa elipsama i krugovima, zadržite amorfni ili koncentrični oblik kroz ceo plafon i svedite ga na jednu mirnu varijantu koja će biti ukras u plafonu. Izbegavajte suvišne detalje, gipsane profilacije ili pokrivne rozetne neće delovati skladno.

Pričali smo o drvenim plafonima i njihovom postavljanju. Mnogi od vas vole ravne, bele plafone, deluju elegantno i jednostavno. Ali, ajde da se osvrnemo na spuštene plafone koji se izvode od tankih gipsanih ploča i koji su najviše u upotrebi. Mnogo se koriste u pravolinijskim kaskadama, kao ukras plafona ili za sakrivanje instalacija grejanja i vodovoda koje su vidne. Isto tako veoma su praktični za pokrivanje plafona koji nisu idealno ravni i ukoliko želite da postavite ugradnu rasvetu. Njihova primena je zaista široka i sveobuhvatna. Zadržimo se malo na kružnim i elipsastim formama u plafonima, koje su nadasve neobične i drugačije. Složenije su za izvođenje, ali je njihov efekat monumentalan.

Priprema
Ovakvi plafoni se najviše izvode prema određenim crtežima i merama vaše prostorije. U zavisnosti od sedenja i položaja nameštaja daje se određeni predlog za njegovo spuštanje. Ukoliko vam je visina prostorije 2,60 ili 2,70 cm, možete se odlučiti za kaskade od 8 do 10 cm po visini, da ne biste previše spustili plafon u prostoriji.

Krug i talas
U plafonu ne morate izvoditi previše detalja i krivih linija. Dovoljno je da postavite jedan centralni krug koji će biti upušten i da ostali deo plafona dnevne sobe malo razigrate sa nejednakim krivim linijama. Prednost ovakvog načina oblaganja plafona je što možete postaviti indirektno svetlo u sam plafon putem LED traka u boji ili fluo rasvete. Tako da uvek možete kombinovati direktno svetlo iz plafona sa prigušenom rasvetom i praviti zanimljive igre u ambijentu sobe. Sa ovakvim rešenjima možete mnogo podići nivo samog enterijera u vizuelnom smislu. U ovakvoj sobi akcenat je dat na draperijama i tepihu, dok su sve nijanse nameštaja i zidova blago pastelne.

Zavodljiva elipsa
Čaroban plafon, odlikuje moderan, futuristički enterijer. Sve je prostrano, bez pregradnih zidova i suvišnog nameštaja. Ovde je prikazan veoma lep primer nijansiranja zidova i plafona istom bojom. Velika elipsa u plafonu je ostavljena u kontrastu i beloj boji, kako bi još više bila naglašena. Možete je upustiti u plafon 10 cm i dobićete potreban efekat.

Izvor: Zena.Blic.rs