Okrugli sto idealan za mali stan


Okrugli sto idealan za mali stan

Trpezarijski sto i stolice koristićete godinama, što je dovoljan razlog za oprez pri kupovini. Obiđite što više salona nameštaja i izaberite ono što najviše odgovara specifičnim potrebama vaše porodice.

S METROM U KUPOVINU
Pre polaska u kupovinu zapišite tačne mere prostorije, položaj prozora, vrata, stubova… Veličina stola zavisiće, naravno, od dimenzija trpezarije, broja ukućana i toga koliko često organizujete ručkove i večere za goste. Ne zaboravite da sa svake strane stola treba da ostavite barem 80 centimetara slobodnog prostora kako biste normalno sedeli.

KRUG, KVADRAT, ELIPSA...
Još niste odlučili kakav oblik stola želite? Evo šta treba da znate. Okrugli sto se lako uklapa u svaki prostor i nei zauzima mnogo mesta. Stolovi kvadratnog oblika idealni su za minimalistički uređene prostore i male porodice koje retko organizuju kućna slavlja. Najviše mesta za sedenje pružaju pravougaoni i ovalni stolovi.

MALA TRPEZARIJA, JEDNOSTAVNE STOLICE
Stolice s naslonima za ruke udobnije su i deluju raskošnije. Međutim, one zauzimaju mnogo prostora i idealne su za velike trpezarije. Isto pravilo važi i za stolice s visokim naslonima za leđa koje vizuelno opterećuju prostor. Ako imate malu trpezariju ili kutak za ručavanje u dnevnoj sobi, birajte što jednostavnije stolice bez naslona za ruke.

STOLICE NA SKLAPANJE
Ako ne kupujete trpezarijsku garnituru, već stolice za postojeći sto, vodite računa o dizajnu. Ukoliko vam je trpezarija mala, kupite po stolicu za svakog člana porodice i još četiri-pet stolica na rasklapanje koje ćete čuvati iza regala, u ostavi ili na balkonu.

Izvor: Zena.Blic.rs