Ogradite baštu sa stilom


Ogradite baštu sa stilom

Pre nego što krenete u izbor ograde za vašu baštu, razmislite na koji način želite da vas zaštiti od vetra, prašine i neželjenih pogleda, pa će vas to dovesti do prave odluke
Kada postavljate ogradu, vodite računa i o tome kako će ona vaš posed da štiti od vetra, prašine i nepoželjnih pogleda. Pre nego što poželite da sa stilom oivičite baštu, raspitajte se u opštini o postojećim propisima i urbanističkom planu.
Ograda može biti izrađena od različitih materijala: živa ograda (prostor se ograđuje pogodnim biljnim materijalom), kao i od pletene žice, drveta, opeke, betona, metala ili kombinovana.

Izbor materijala i izgled značajno utiču na celokupan izgled vrta i kuće. Najneupadljivije su žičane koje ograđuju vrt, ali ga optički ne zatvaraju. Pogodne su za manje bašte, a izgled im nije baš atraktivan.

Gvožđe jasno ograđuje dvorište, samostalno ili u kombinaciji sa zidanim elementima. Takve ograde su lepe i tradicionalno se postavljaju u gradovima. Vrt možete oivičiti i drvenom tarabom. Izgleda rustično i tipična je za seoska područja. Što je ograda jednostavnija, lakše će se uklopiti u izgled vrta. Raskošne, metalne ograde od kovanog gvožđa privlače poglede.

Zidovi od kamena, cigala i betona odlično štite od buke, prašine i izduvnih gasova. Koliko su korisni, toliko izazivaju osećaj teskobe i trebalo bi da ih "maskirate" biljkama. Prirodnije izgledaju ako su od kamena, u njih možete da zasadite niske trajnice.
Prostor možete ograditi i živom ogradom, ali joj je potrebno vreme da poraste i postane gusta. Tada, slično zidovima, služi kao zaštita od buke i prašine.

Kada postavite ogradu, trebalo bi da je ozelenite i učinite atraktivnom ili ljupkom. Važno je da se stilski slaže sa biljkama oko nje. Ukoliko je ograda upečatljiva, izborom pojedinačnog cvetnog žbunja, ruža, rododendrona možete dodatno da naglasite eleganciju. Visoke zidove i žičane ograde najbolje je da sakrijete bujnim penjačicama, pustite ih da potpuno pokriju ogradu. Ako želite da bašta izgleda prirodno, napravite ogradu od vrbovih grana ili drveta. Vrbove grane možete nabaviti krajem godine u rasadnicima. Kada ih pobodete u zemlju brzo će da se ukorene. Potom ih labavo upletite i dobićete interesantno rešenje.

Uz tarabe i žičane ograde lepo izgledaju zasađene visoke perene, lukovice, ruže i jednogodišnje letnje cveće. Ograde su tako privlačnije, a trajnice će dobiti potreban oslonac. Preporučuje se da sezonsko cveće sejete na licu mesta, da biste uštedeli vreme.

DA LI BRŠLjAN OŠTEĆUJE ZID?

Bršljan se uz podlogu pričvršćuje adventivnim korenčićima. Može da ošteti zid samo ako je već oštećen. Problemi kao što su ljuštenje maltera i ispadanje delića cigli mogu da se pojačaju rastom ove penjačice, ali biljka ne može da naudi dobroj podlozi.
Izvor Novosti.rs