Obojte dom u plavičasto


Obojte dom u plavičasto

Uredite prostor u kom živite u nekoj nijansi plave i iznenadićete se kako se lako kombinuje s drugim bojama i koliko će vam osvežiti dom.

Plava je boja spokoja, inspiracije, kontemplacije i misterije. Ako je koristite smišljeno i umereno, popraviće vam raspoloženje. Sjajno se uklapa u svaki prostor – spavaću sobu, dnevni boravak, hodnik, kupatilo, radnu sobu… Plava vedrog neba, tamnoplava okeanskih dubina, akvamarin i kobaltnoplava mora iznad peščanog dna, ali i sve druge nijanse kombinuju se sa gotovo svim bojama spektra. Uz crvenu, žutu i narandžastu plava je idealna za radni prostor jer podstiče energiju. U kombinaciji s jarkozelenom deluje smirujuće. Svetliji tonovi plave manju sobu čine većom. Nijanse plave bez primese zelene u kupatilu stvaraju utisak otvorenog prostora u kom prevladava voda. Uz plave pločice poželjni su i elementi, odnosno detalji u plavkastoj boji: od plavih latica veštačkog cveća i plavkastih oblutaka do ostalih detalja u sličnim tonovima – peškir, držač za sapun, podna prostirka, zavesa… Ogledalo u tamnoplavom ramu će, na primer, vašem prostoru intime i kontemplacije dati poseban šarm. Pronađite pravu meru. Kombinujte, šarajte. Okružite li se isključivo plavim tonovima, to može biti kontraproduktivno za vaše dobro raspoloženje, ma koliko ta boja bila inspirativna i magična.

1. Najsvetlija tirkizna
Idealna je za spavaću sobu jer unosi vedrinu. Okrugla prostirka boje peska, nameštaj svetle boje drveta i snežnobeli prekrivač na krevetu idealno će izgledati uz ovu svežu i mirnu nijansu.

2. Svetla tirkizna
Odličan izbor za vrata i prozore pošto je svetla i dobro reflektuje svetlost, pa će vam prostor prosto sinuti. A što ne biste probali da i trpezarij­ski sto i stolice osvežite ovom nijansom plave?

3. Pastelna tirkizna
Unosi mirnoću i opušta. Ova hladna nijansa savršena je za kuhinju i kupatilo, naročito kad je uparite s belim pločicama i stolarijom u boji slonove kosti.

4. Tirkizna
Ova nijansa izgleda odlično na zidovima velikih prostorija u koje ne dopire mnogo sunčeve svetlosti. Iskombinujte je s meblom boje čokolade ili maline, a sve naglasite sivkastim staklenim detaljima.

5. Zagasita tirkizna
Sofisticirana nijansa dobro stoji na zidovima prostorije koja je na sunčanoj strani. Istaknite je bež tekstilnim prostirakama i rustičnim nameštajem.

Izvor: Zena.Blic.rs