Obojite svoj prostor veselim bojama


Obojite svoj prostor veselim bojama

Uređenje doma u jarkim bojama nije ni teško ni skupo, ali postoji nekoliko sitnih pravila.

SAVRŠENSTVO ŠARA
zašto biste kupovali samo stvari koje su jednobojne, ili tako bojili zidove? To može da deluje opresivno. Umesto toga, potražite šare! Prugasti ćilim ili jastuci mogu da promene osećaj u prostoriji sa jednobojnim zavesama, zidovima i stolnjakom. Ne možete da pronađete dezen u boji koju volite? Pokušajte sa crno-belim parama. One pristaju uz bilo koje smele boje već imate u sobi.

NE UKLAPAJTE
Nemojte se plašiti da mešate više od dve boje u sobi. Samo zato što boja ne "idu" zajedno, ne znači da ne možete da ih kombinujete. Kada koristite dve kontrastne boje u istom prostoru, kao što su jarko pink i otrovno zelena, to će stvoriti vrlo dinamičan efekat! Samo ne preterujte sa veličinom površina u takvoj boji.

DODAJTE DETALJE
Možete biti hrabri u ukrašavanju jarkim bojama i na "male načine"! Zgrabite raznobojni set za jelo za kuhinju, jarke vaze za dnevnu sobu i neonski budilnik za spavaću sobu. Stavite sapun ili peškire jarke boje u kupatilo i šarenu krparu za hodnik. Ovo je samo nekoliko načina kako da ludim bojama uveselite svoj dom, ali ne preterate u tome.

NEKOLIKO TONOVA ISTE BOJE LEPO IZGLEDA
Efekat koji privlači pažnju je kada je soba uređena u nekoliko nijansi i tekstura dominantne nijanse. Na primer, ukoliko je glavna boja u sobi plava, iskoristite tamnije ili svetlije nijanse u detaljima ili nameštaju. Takođe, dobro je dodati i kontrastnu boju poput crvene u veoma malim količinama. Ako je u pitanju trpezarija, možete da bojite stolice u crveno i stavite crvene podmetače (ili salvete), a sve ostalo u sobi neka bude belo i plavo.

IZDVOJITE JEDAN DETALJ
Izdvajanje jedne stvari u sobi dodaje živopisnost i pokazuje ličnost osobe koja tu živi! To može biti smernica kojom bi trebalo da se vodite kada ludim bojama ukrašavate dom. Recimo, uredite sobu u nijansama crne i sive, s tim da jedan detalj bude u narandžastoj ili roze boji kao što su stolica ili zavese.

JARKE BOJE SU NOVA BEŽ
Uvek ćete čuti da je dobra ideja imati bež zidove i neutralne zavese i nameštaj, pa dodate akcenat jastucima i tepihom. Vreme je da se suprotstavite pravilima! jarke boje su nove bež nijanse i stvarno zabavan način da uredite kuću. Na primer, izaberite zelene fotelje i kauč, poželjno u različitim nijansama. Obesite jarko zelenu zavesu. Na kraju, ukrasite sobu crnim detaljima: crni stočić za kafu, crna podna lampa i nekoliko crno-belih prugastih jastuka ili prostirki. Možete koristiti bilo koje boje koje volite, ali na nov način.

BUDITE KREATIVNI
Lude boje u domu znače menjanje pravila i pronalaženje nečega što odgovara vašoj ličnosti i ukusu. Ne morate da budete ekspert, samo da razmišljate van okvira i budete hrabri. I ne brinite o tome šta drugi misle. To je vaš prostor i trebalo bi da ga ukrasite onako kako želite.

D.B.

Izvor: Smedia.rs