Napravite savršen kutak za bebu


Napravite savršen kutak za bebu

Ne znate gde da stavite krevetac, koju posteljinu da izaberete, niti koja sobna temperatura odgovara bebi? Ne brinite, ova pitanja muče sve novopečene roditelje. Uz naše savete lakše ćete opremiti kutak za novorođenče.

Pažljivo birajte krevetac
Bebi u prvim danima života nije potrebna posebna soba, tako da krevetac možete da stavite i u svoju spavaću sobu. Važno je samo da ga odmaknete od vrata, prozora, radijatora, grejalica i TA peći. Kad birate krevetac, razmišljajte prvenstveno o funkcionalnosti, sigurnosti i udobnosti. Ne zalećite se i ne kupujte najskuplji, jer će bebi biti udobno i krevecu koji ste pozajmili od rođaka ili prijatelja. Samo dušek mora da bude nov.

Prirodni materijali su najbolji
Kada birate odeću i posteljinu za bebu, birajte isključivo onu od prirodnih materijala, pamuka i vune. I ostale stvari u bebinom okruženju, poput podova, nameštaja, zavesa i igračaka, treba da budu od prirodnih materijala.

Osvetljenje je vrlo važno
Bebina soba mora da bude dobro osvetljena. Preko dana sklanjajte zavese i koristite prirodnu svetlost, za kupanje koristite centralnu rasvetu, a noću, kada presvlačite ili dojite bebu, stone ili podne lampe koje daju prigušenu svetlost.

Ne nagomilavajte igračke
Pri kupovini igračaka obratite pažnju da li na etiketi ili ambalaži ima uputstvo za održavanje. Najbolje su one pamučne i drvene. Svaku igračku, pre nego što je date detetu, obavezno očistite. Ako pusti boju ili primetite bilo šta sumnjivo, vratite je u prodavnicu ili je bacite. Iako su roditelji skloni preterivanju, obuzdajte potrebu za kupovinom i nagomilavanjem igračaka. One su veoma štetne jer su leglo grinja i rudnik prašine.

Idealna sobna temperatura
Podrazumeva se da bebi ne sme da bude hladno, ali ne treba je ni pretopljavati jer će se oznojiti i osuti. Ni soba ne sme da bude pretopla, te se trudite da održavate temperaturu od 22 stepena. Bebama ne prija suv vazduh, pa na radijatoru ili TA peći držite posudu s vodom. Nemojte da dodajete nikakve mirise. To je nepotrebno za novorođene bebe.

Izvor: zena.Blic.rs