Napravite sami sobnu fontanu


Napravite sami sobnu fontanu

Sobnu fontanu možete kupiti ili, uz malo mašte, možete je sami napraviti. Evo nekoliko saveta kako da napravite malu unikatnu sobnu fontanu

U dekoraciji i oplemenjivanju prostora u kući ili kancelariji sobne fontane su posebno važne. Voda koja teče stvara negativne jone koji blagotvorno utiču na organizam, smanjuje stres i tokom zime povećava vlažnost vazduha u prostoroji koja se greje. Sobnu fontanu možete kupiti ili, uz malo mašte, možete je sami napraviti. Evo nekoliko saveta kako da napravite malu unikatnu sobnu fontanu.

Materijal potreban za pravljenje fontane je: dekorativna nepropusna posuda, mala pumpa za vodu, providno crevo, kamen, šljunak ili kristali, komadi bambusa, biljke i figurice. Posuda može biti izrađena od keramike, plastike, metala, drveta ili stakla. Izaberite lep komad šupljikavog kamena (siga kamen, koji možete nabaviti u prodavnicama akvaristike) kojim ćete maskirati pumpu. Kamen mora biti šupalj da biste kroz njega provukli crevo na koje ćete zakačiti pumpu. To su obično male pumpe sa protokom ne većim od 400 litara po satu. Kamen sa pumpom ubacite u posudu sa vodom, odnosno u rezervoar. Da biste fiksirali kamen koristite šljunak koji ćete staviti oko kamena.

Za prekrivanje dna posude možete upotrebiti kamenčiće, školjke, kristale... Tek kada posudu napunite vodom, pumpu uključite u struju i vodite računa da održavate potreban nivo vode u posudi kako pumpa ne bi radila na suvo.

Ukoliko želite da fontanu dekorišete biljkama koristite dve posude. Spoljašnju, ukrasnu i nepropusnu posudu napunite delimično zemljom, a zatim u nju stavite drugu, manju posudu (rezervoar sa vodom) u kojoj će biti pumpa. Vodite računa da obod posude koja predstavlja rezervoar za vodu bude na malo višem nivou od nivoa zemlje u koju ćete saditi biljke. Biljčice možete posaditi na kamenu (sigi) ako postoje dovoljno duboke šupljine za to. Obično se sade biljčice koje imaju plitak korenov sistem i traže dosta vlage, na primer paprat adijantum, fitonija... Kamen možete da dekorišete prirodnom mahovinom.

Izvor: Novosti.rs