Najskuplji kraljevski krevet na svetu


Najskuplji kraljevski krevet na svetu

Za njegovu izradu bilo je potrebno 700 sati rada, a cenom od 175.000 dolara ovaj tip kreveta oborio je Ginisov rekord najskupljih ležaja na svetu

U ČAST 60. godišnjice krunisanja britanske kraljice Elizabete, poznati svetski proizvođač dušeka "Savoar" nedavno je predstavio u Njujorku najnoviji model kraljevskog kreveta.

Za njegovu izradu bilo je potrebno 700 sati rada, a cenom od 175.000 dolara ovaj tip kreveta oborio je Ginisov rekord najskupljih ležaja na svetu.

"Želeli smo da napravimo najbolji krevet na svetu", rekao je Alister Hjuz, izvršni direktor. "Bili smo inspirisani krevetima iz 16. i 17. veka koje su koristili članovi kraljevske prodice u Velikoj Britaniji. U to vreme krevet je bio centar svih najvažnijih dešavanja. Svako ko je želeo da vidi kralja morao je da uđe u njegovu spavaću sobu i mogao je da razgovara sa njim dok je on ležao u postelji. Krevet je bio neka vrsta prestola i kada si prilazio kraljevskom krevetu morao si da se pokloniš kao kada kralj sedi na prestolu." Ovakav krevet nije ni nalik onima u kojima spava većina smrtnika - opruge i dušek napravljeni su od dlake iz konjskog repa posebne vrste latinoameričkih konja (konjska dlaka reguliše temperaturu tela, jer izvlači toplotu iz njega), kao i od mongolskog kašmirskog govečeta i posebno tkanih svilenih niti toliko dugih da mogu da se razapnu od Njujorka do Majamija i nazad.

Malo statistike: * Oko 2.500 kilometara svilenih niti utkano je u dušek.
* Upotrebljeno je 55 kg uvijene konjske dlake.
* U dušeku je i 11 kg kašmira.
* Garancija dušeka je 25 godina.
* Biće napravljeno samo 60 ovakvih kreveta u čast obeležavanja godišnjice krunisanja kraljice. Pretpostavlja se da će ih kupiti Elton Džon, Opra Vinfri ili Madona, koji već poseduju krevete ovog proizvođača.

Izvor: Novosti.rs