Moderne spavaće sobe


Moderne spavaće sobe

Krevet je gospodar sobe, u trendu su bračni ležajevi ogromnih dimenzija koji pružaju udobnost. Savremene spavaće sobe odlikuju se ležajevima neobičnih nijansi.

Spavaće sobe uglavnom su u drugom planu, ne posvećuje im se pažnja koliko uređenju dnevnog boravka, trpezariji, kuhinji ili kupatilu. Međutim, da bi ambijent bio harmoničan i jedinstven, bitno je da i soba u kojoj spavamo bude stilski usklađena sa ostatkom doma. Krevet je gospodar sobe, u trendu su bračni ležajevi ogromnih dimenzija koji pružaju maksimalnu udobnost. Savremene spavaće sobe odlikuju se ležajevima neobičnih nijansi, kao što je metalik ljubičasta, siva, bordo, zelena, narandžasta... što je do pre samo nekoliko godina bilo nezamislivo.

Akcenat je na uzglavlju koje bi trebalo da već pri letimičnom pogledu dolazi do izražaja, bilo zbog boje, nesvakidašnjeg dezena ili veličine, modernije varijante imaju mogućnost podešavanja po visini i prilagođavanja vlasniku. Ipak, pod terminom uzglavlje danas se ne podrazumeva samo deo kreveta, nego i prostor iznad njega.

Zid na koji se naslanja krevet posebno je bitan dekoraterima, od njega zavisi koliko će i krevet da dođe do izražaja, a ambijentu daje upečatljivost, zato mu stručnjaci za enterijer posvećuju veću pažnju, nego na primer izboru noćnih stočića, komoda i detalja.

Dobro bi bilo da zid bude u kontrastu u odnosu na uzglavlje, vrlo zanimljivo deluje ako je tamne boje, ali i kada je oblepljen tapetom ili obložen dekorativnim kamenom. Umesto fotografija, dekorateri savetuju da iznad uzglavlja montirate dekorativne panoe koji su laki, a u zavisnosti od izbora motiva mogu da budu vrlo živopisni, moderni, originalni. U modi su panoi koji se sastoje iz nekoliko delova različitih veličina, a spojeni čine celinu.

Posteljina je, takođe, uvek od presudnog značaja u ambijentu spavaće sobe. Adekvatan izbor može da ulepša prostor, učini ga većim i svetlijim, kao i da popravi raspoloženje. Nežne nijanse plave i zelene smiruju nervni sistem i utiču da lakše utonemo u san. Ružičasti i crveni tonovi pozivaju na ljubav i romantične trenutke, tamne boje poput čokoladno braon, ljubičaste i crne deluju elegantno, ali izazivaju osećaj potištenosti, dok žuta budi optimizam.

Izvor: Novosti.rs