Minijaturna i staklena bašta


Minijaturna i staklena bašta

Minijaturna bašta ili vrt u boci može biti lep poklon koji se rado prima i podseća vas na dragu osobu

Dan zaljubljenih je prilika da se upitamo da li smo spremni i sposobni za ovu veličanstvenu emociju, ili smo je negde zaturili.

Četrnaesti februar je upravo dan kada je sve ostalo manje važno i kada uz nežnu reč i poklon treba da podsetimo i sebe i druge šta je to što pokreće svet.

Zato, evo nekoliko ideja šta da poklonite voljenoj osobi. Minijaturna bašta ili vrt u boci može biti lep poklon koji se rado prima i podseća vas na dragu osobu.

Minijaturni sobni vrt - Da biste napravili minijaturni vrt potrebni su vam odgovarajuća posuda, biljke koje sporo rastu, ogradica, materijal za izradu putića i jezerca, kućica za ptice, minijaturne fontane, figurice patuljaka ili životinja i puno mašte.

Najvažnije je da odaberete biljke različite visine, kontrasta, teksture listova i skladnih boja. Prvo izaberite osnovnu biljku koja se nalazi u pozadini i određuje visinu aranžmana. Pazite da za mali kućni vrt ne izaberete biljku koja brzo raste i širi na sve strane, najbolje je da to bude mala dracena, brdska palma, pilea...

Nekoliko biljaka niskog i širokog rasta posadite u sredinu, ali ne zaboravite puzavice koje ćete zasaditi napred. Ako ne želite cvetajuće biljke u aranžmanu, odaberite neke vrste sa obojenim listovima, na primer fitoniju, hipoestes, peperomiju...

Prvo napravite odgovarajuću mešavinu zemlje koja bi trebalo da bude dobro propusna. Zato je najbolje da koristite mešavinu od treseta, perlita i vermikulita. Posude treba da budu izrađene od keramike, gline, drveta ili pruća. Ako se odlučite za korpu ili drvenu posudu, iznutra ih obložite debljim najlonom. Na dno posude ili korpe stavite drenažni sloj od hidrokulture ili sitnijeg šljunka i ispunite ih do polovine zemljom. Biljke pažljivo izvadite iz saksije i zasadite na određena mesta, dobro ih zalijte i na kraju minijaturni vrt dekorišite raznim detaljima, figuricama, kućicama, leptirića..

Bašta u staklenoj posudi - U velikim staklenim bocama, balonima, teglama ili vazama mogu se uspešno uzgajati ukrasne biljke.

Za sadnju u staklenim posudama najčešće se koriste male biljke sporog i niskog rasta. S obzirom na to da u ovakvim uslovima biljke brže rastu morate voditi računa da ih ne bude previše da se međusobno ne bi gušile.

Najčešće vrste koje se koriste za sadnju u staklenim posudama su paprati (adijantum, nefrolepsis, asplenijum, selaginea), sobni bršljan, hlorofitum, pilea, peperomija, saksifraga i fitonija, a od visokih biljka kordilina purpur kompakta, brdska palma i kroton.

Posudu za sadnju dobro operite i osušite, pa pomoću valjka od hartije prvo stavite drenažni sloj od hidrokulture ili komadića gline, a zatim dodajte sloj mešavine sterilne zemlje debljine najmanje 10 cm.

Štapićem na koji je pričvršćena mala kašika u zemlji napravite rupe za sadnju.

U sredini posude treba da se nalaze biljke koje će više izrasti, a po obodu biljke manjeg rasta. Ukoliko imate manje biljaka, međuprostor možete popuniti šljunkom ili oblucima. Žičanom omčom unesite prvo razgranate biljke uvijene u papir.

Korenje snažno utisnite štapićem, a papir uklonite neposredno pre zatrpavanja. Zatim zemlju oko biljaka dobro nabijte štapićem na čijem kraju se nalazi pampur. Kada završite sa sadnjom zemlju dobro zalijte. Posudu zatvorite poklopcem ili čepom. Baštu držite na svetlom mestu ili u polusenci. Otvorene posude uvek zalivajte kada zemlja u njima postane suva i mrvičasta. Biljke u zatvorenim posudama zalivajte jednom mesečno, kada primetite da se ujutru ne javlja rosa na unutrašnjim stranicama boce.

Izvor: Novosti.rs