Kupatilo je krivac za mnoge bolesti


Kupatilo je krivac za mnoge bolesti

Fusarium gljivice su dobro poznate po tome da nanose veliku štetu usevima, ali neke od tih gljivica mogu da izazovu potencijalno opasne, pa čak i fatalne infekcije za ljudska bića. U periodu 2005. - 2006. godine u Americi su izazvale ogroman broj slučajeva gljivičnog keratitisa (zapaljenja rožnjače) među ljudima koji su nosili kontaktna sočiva.

Ova infekcija se veoma teško leči, jer je gljivica otporna na većinu antifungalnih agenata. Naučnici Američkog koledža za poljoprivredne nauke testirali su uzorke uzeti iz odvoda u 500 preduzeća, kuća, studentskih domova i javnih mesta u nekoliko država. U 66 odsto uzoraka pronađena je najmanje jedna vrsta ove gljivice, koja se najčešće dovodi u vezu sa ljudskim zaraznih bolestima .

***Mašine za sudove kriju opasnu buđ


Dakle, jasno je da su stanari i radnici zgrada u kojima su uzeti zaraženi uzorci izloženi ovim gljivicama na redovnoj osnovi. To potvrđuje hipotezu da je film koji se formira na površini kupatilske opreme povoljno tlo za reprodukciju gljivica patogena, koje su izuzetno štetne po ljudsko zdravlje, piše u članku koji je objavio Žurnal kliničke mikrobiologije.

Izvor: Smedia.rs