Kamini: Napravite topli i intimni porodični kutak


Kamini: Napravite topli i intimni porodični kutak

Deluju veoma dekorativno u svakom ambijentu, praveći intimnu i prijatnu atmosferu za ukućane. Mogu poslužiti i kao osnovni izvor toplote u domu, ili samo kao dopuna postojećeg grejanja i za osećaj uživanja.Ranije su češće bili u upotrebi glomazni i kabasti kamini, obloženi opekarskim elementima i u rustičnom stilu. Kako vreme odmiče i tehnologija napreduje, i oni su polako promenili svoj izgled i sve je više moderno stilizovanih ognjišta koji predstavljaju ukras zida na koji se postave.

Možda i niste razmišljali o kaminu ili biste da promenite stari..... Bitno je da imate odgovarajući dimnjački kanal, na koji će se ložište priključiti prema propisima za njegovu postavku. Veoma često se postavlja u predviđenu nišu u zidu gde je obloženo vatrootpornim gipsanim pločama. Ukoliko želite da kamin bude obložen mermerom, trebalo bi da ga postavite preko duple gips ploče od 24 mm ukupne debljine. Uvek se na zidu,na odgovarajućim mestima prema prostoriji postavljaju i manje rešetke u boji, zbog otpuštanja toplog vazduha. Većina modela u ponudi ima staklena vrata, koja se otvaraju i štite od plamena i varničenja.

CENTRALNO MESTO U PROSTORIJI
Ovo je veoma dobar način postavke kamina, jer se vidi skoro sa svih strana sobe, a može biti vidan i sa druge strane, iz susedne prostorije, što daje posebnu draž ambijentu. Veoma elegantno deluje ugrađen u višenamenski gipsani panel visine 210 cm, centralno postavljen, koji sa bokova ima prostor za odlaganje knjiga. Na ovaj način dobija se veoma koristan pregradni zid sa više sadržaja.

Ovo rešenje koristite ukoliko imate malo veći stambeni prostor. U ovakvom enterijeru, bez suvišnih pregrada, gde je ceo prostor povezan i slobodno teče, biće vam veoma prijatno za boravak.

NA DUŽEM ZIDU
Oprobani i najčešći način postavke kamina je na dužem zidu sobe, gde će zauzimati najmanje mesta, a opet veoma lepo izgledati. Najčešće se postavlja na sredini zida radi simetrije. Prijatno ćete se osećati uz pucketanje vatre i ćaskanje sa prijateljima. Ukoliko imate mogućnosti iznad ognjišta postavite police za knjige i skulpture, što će delovati vrlo sofisticirano. Ili se samo odlučite za ravan, gladak zid u beloj boji, gde će se akcenat dati na detaljima ploče kamina, okolnoj rasveti i podnim oblogama. I u ovom primeru kamin je obložen vatrootpornim gips pločama, gletovanim i bojenim u belo. Ne morate se truditi da po svaku cenu koristite mermer ili opeku za njegovo oblaganje, jer će previše detalja ugušiti prostor.

EKSTRAVAGANTNO
Ultra moderna varijanta postavke ognjišta na bojenom zidu, prikladna je za malo smelije moderne enterijere. Kamin je postavljen na netipičnu visinu od poda, u malo višljem položaju u bojenom krugu u vidu slike. Uz tople narandžaste tonove plamena uklopiće se sofa i tepih iste boje. Ovo je sigurno dobar dekor za minimalistički ambijent.

KLASIČNO
U klasičnijim, stilskim enterijerima, kao oprobano rešenje, uvek je mali stilski kamin našao mesto. Obložen u belom mermeru sa blago profilisanim stubovima i naglašenom gornjom pločom, delovaće skladno i prijatno. Iznad njega možete postaviti ogledalo u originalnom ramu, a u nišama pored, vitrine sa knjigama. Udobne fotelje za sedenje i čitanje samo će dodatno dekorisati vaš omiljeni kutak.

SAVET
Kamin sa svojim tamnim ložištem, već je dovoljan ukras na svakom zidu. Izbegavajte previše detalja i kombinovanje različitih materijala, jer će delovati napadno. Ukoliko ipak želite kamenu oblogu, u skoro svaki ambijent se uklapa beli ili crni polirani mermer, sečen iz table u većim pločama sa blago naglašenim žilama. Izbegavajte bojenje zidova iza kamina jarkim bojama ili sa različitim tehnikama obrade.

Izvor: Zena.Blic.rs