Kamin i drvo - idealan spoj


Kamin i drvo - idealan spoj

Kamin i drvo - idealan spoj

Kamini su jedan od najčešćih vidova grejanja i dogrevanja prostorija. Mada, ne može se zanemariti ni njihova estetska uloga, koja često zahteva posebno dekorisanje samog kamina u zavisnosti od ambijenta u koji se postavlja. Mnogima služe kao ukras enterijera, sa svim svojim pratećim elementima od kovanog gvožđa i dekorativnim rešetkama. Veliki je izbor ložišta za kamine, od onih sa otvorenim ognjištem do zastakljenih vatrootpornim staklom. Sigurno je da se morate konsultovati sa stručnjakom prilikom njihovog odabira, baš zbog prečnika odvoda dimnjačkog kanala i njegove ukupne visine. Takođe je veoma bitno koliki prostor želite da grejete i da li imate dodatne vidove grejanja.

Ukoliko težite klasici, regency stilu i takvom načinu života, onda su sledeći primeri za vas. Drvo u enterijerima daje potrebnu toplinu, ušuškanost, ali i veliku obavezu oko dizajniranja prostora. Možete sve zidove ili samo delimično obložiti drvenim furniranim panelima i eventualno provući kaskadne elemente u plafonu. Postavljanje kamina u ovakve ambijente je složen posao, jer se moraju stopiti sa okolinom i delovati kao celina sa ostalim elementima sobe.

Najbolje je da ovakav prostor bude sa svetlim podom i mesinganim detaljima. Kamin je postavljen asimetrično u sobi, ozidan je, i samo je njegov donji deo obložen u furniranom panelu. Maska sa staklom je u zlatkastom ramu, što će se uz toplu nijansu drveta fino ponašati u enterijeru. Oko samog ložišta je izvedena traka od mermera, zbog toplote, grejanja i varnica. Ispod drvene obloge potrebno je postaviti potrebnu termoizolaciju. Prednji drveni front oko kamina je blago profilisan i izveden u crvenkastom tonu, što će dodatno doprineti toplini doma.

Ukoliko ste rešili da sve zidove dnevnog boravka obložite drvenim panelima, vitrinama, i policama za biblioteku, onda je monumentalan kamin pravo rešenje za vas. Dobro je da bude postavljen centralno u prostoru, a deo sa njegove desne i leve strane opremljen dekorativnim policama sa zatvorenim delovima. Ovo su veoma složeni stolarski detalji, ali izvedeni na pravi način daće ukras dnevnoj sobi. Ložište kamina je obloženo sa prednje strane belim mermerom u širini od 25 cm, a ostatak je izveden u drvetu. Niski profilisani stubovi sa plitkim kapitelima odlično će se uklopiti sa gornjim delom od tri panela plitkog reljefa simetrično postavljena. I ovde važi pravilo za postavljanje neophodne termoizolacije preko ložišta kamina.

Neko ima mogućnost da jednu sobu odvoji za radni deo, u toku dana ili večeri. Ukoliko veličina prostorije dozvoljava, postavljanje kamina će dosta doprineti boljoj atmosferi u sobi. Ovi kamini dobro deluju većih dimenzija i monumentalno pozicionirani. Takođe je oko samog ložišta neophodno postaviti mermer, najbolje u beloj boji, u širini od 25 do 30 cm, a okolni deo obložiti u profilisanom furniranom medijapanu sa detaljima od masiva. Možete se igrati sa postavljanjem kanelura, plitkih reljefa i blagih venaca, ali bez preterano kitnjastih detalja.

Kamin se može postaviti i u uskom prostoru, koji je veće dužine. Odlično izgleda uklopljen u biblioteku postavljenu simetrično sa njegove leve i desne strane. Na ovom primeru kamin i drveni detalji su izvedeni u tamnijem orahu, što daje odličan kontrast belom mermeru oko ložišta. Blago profilisani drveni elementi u plafonu dopuniće sliku stilskog ambijenta. Ovakav kamin možete postaviti i u prostore sa modernim komadima nameštaja, ali se mora voditi računa o ravnoteži i odnosu drvenih elemenata u ambijentu, kao i o boji drveta. Birajte mirnije drvene šare, najbolje mirnu šaru bukve bajcovanu različitim nijansama. Drvene detalje izvodite u drvenom masivu profilisanom prema crtežima. Pokušajte da budete umereni bez preteranog naglašavanja pojedinih elemenata.

Izvor: Zena.Blic.rs