Kakvo osvetljenje svaka soba treba da ima?


Kakvo osvetljenje svaka soba treba da ima?

Želite da napravite prijatno osvetljenje, ali još uvek niste sigurni šta treba da radite? Evo nekoliko brzinskih lekcija za glavne prostorije.

Dva glavna pravila su: treba da imate mešavinu izvora svetlosti u različitim nivoima da stvorite prijatan ambijent, i potrebna su vam različita osvetljenja za sve što radite u prostoriji (čitanje, odmaranje). Evo saveta za četiri ključnih mesta.

DNEVNA SOBA


Osvetlite tri od četiri ugla, usmeravajući jedno od svetala na objekat (umetnički predmet, biljku, upečatljivu stolicu). Koristite kombinaciju stonih i podnih lampi, neke usmerite da sijaju na dole, a neke na gore. Ako imate fiksno osvetljenje iznad glave, stavite prekidač za podešavanje jačine svetla.

KUHINJA

Neka fokus bude na plafonskom svetlu (sa prekidačem za podešavanje), i dodajte slabije izvore da osvetlite radne površine.

SPAVAĆA SOBA
Ciljajte na ušuškanu atmosferu: stavite stone lampe pored kreveta, ali da nisu direktno usmerene na njega. Na niskom stolu stavite malu, intimnu lampu sa obojenom sijalicom male voltaže da imitira svetlost sveće.

KUPATILO
Najbolji izbor za stavljanje šminke su svetla sa bočnih strana ogledala. Svetlo iznag glave će pomoći da se izbegnu eventualne senke na vašem licu i osvetliti celu prostoriju.

(living.mns)