Kako vizuelno da povećate malu sobu


Kako vizuelno da povećate malu sobu

Ako živite u skučenom stanu, s malim sobama koje moraju da zadovolje više funkcija, naučite kako da ih pravilnim izborom nameštaja i igrom boja učinite većim. Videćete da to i nije tako teško.

Svetle boje otvaraju prostor
Za početak, obojite zidove u svetle i hladne boje, jer će tako soba izgledati prostranije. Potrudite se da tepisi i kreveti budu u istoj boji jer šarenilo vizuelno smanjuje prostor. Plafon obavezno obojte u belo. Ne izvlačite bele linije po zidovima, uz tavanicu, jer će plafon na prvi pogled izgledati niži.

Police su dragocene
Na slobodnim zidovima iznad kreveta, televizora ili računara možete da montirate jednostavne police na kojima ćete držati knjige, suvenire, kutije s nakitom, a u dečjoj sobi igračke. Sve će vam biti nadohvat ruke, a oplemeniće prostor. Ono što ređe koristite možete da spakujete i u lepe dekorativne kutije.

Fioke ispod kreveta
U malim sobama dragocen je svaki milimetar prostora, tako da ga treba pametno iskoristiti. Ispod kreveta postavite fioke s točkićima u kojima možete da držite posteljinu ili garderobu koju trenutno ne nosite. U dečjoj sobi ove fioke mogu da se koriste i za odlaganje igračaka. Čak u donju fioku možete ubaciti i dušek, i tako dobiti dva kreveta.

Točkići su super
Soba treba da bude opremljena malim komadima nameštaja koji imaju više funkcija. Zato je najbolje da birate komode, stočiće i stolice sa točkićima, jer ćete mobilni nameštaj lako moći da prebacite s jednog mesta na drugo.

Orman do plafona
Pravilan izbor nameštaja ima važnu ulogu, tako da mala soba ne sme da bude pretrpana. Da biste uštedeli prostor, umesto dva niža izaberite jedan orman koji dopire do plafona. Takođe, trebalo bi da izbegavate kabaste komode i glomazne garniture za sedenje.

Izvor: Zena.Blic.rs