Kako da gajite začine u kući


Kako da gajite začine u kući

Umesto da brojite dane do marta, donesite proleće u vašu kuću sa bašticom u zatvorenom. Ne samo da će svetlo zelene nijanse oživeti u sivim zimskim danima, već ćete gajenjem sopstvenog bilja i začina uštedeti novac u samoposluzi.

Gajenje sopstvenih biljaka unutra, na pr. majčine dušice ili bosiljka, je isto tako lako kao i gajenje napolju. Sve što je potrebno su odgovarajući materijali i mesto pored prozora. Začinskom bilju je potrebno najmanje četiri do šest sati sunčeve svetlosti.

IZBOR BILJAKA

Pre nego što počnete sa baštovanstvom, razmislite koje biljke želite da gajite. Izaberite one koje ćete koristiti u dosta vaših recepata. Među najlakšim biljkama za gajenje, koje se takođe dosta koriste u modernom kuvanju su: bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, nana, mirođija, peršun, komorač, žalfija, timijan. ***Zapečeni šampinjoni

PRIKUPITE MATERIJALE


Za početak, potrebni su vam: saksije ili posude u kojima ćete gajiti svoje rastinje, zemlja, semena, plastična folija, voda i poslužavnik na koji ćete poređati saksije. Pored toga, u specijalizovanim radnjama možete kupiti sredstva za brži rast vaših biljaka. Uzmite saksije sa malim rupicama na dnu, da bi višak vode mogao da se odlije.

POSADITE SEME


Popunite saksije zemljom do tri četvrtine zemljom. Pospite semenje i pospite dodatnom zemljom i nežno pritisnite na dole. Pročitajte prethodno uputstvo sa paketa u kom je bilo semenje. Koristeći špricer, blago navlažite zemljište vodom. Pokrijte plastičnom folijom, koju ćete ukloniti kad sadnice počnu da se pojavljuju. Stavite saksiju u najmanje 3 cm vode dok kapi od vlage ne počnu da se pojavljuju na vrhu zemle. Izvadite iz vode i stavite na poslužavnik do sunčanog prozora. Seme će zatim brzo početi da raste. ***Uravnotežena ishrana za manje stresa

NEGA VAŠIH BILJAKA


Začinsko bilje raste brzo i važno je da se zaliva svaki dan. Uklanjajte mrtve sadnice koje ne napreduju. Ako previše biljaka iznikne u jednoj saksiji, presadite ih u veću. većini bilja treba četiri do šest nedelja do iznikne. Vaše biljke će biti spremne za žetvu čim cvetni pupoljci počnu da niču.

Izvor: Smedia.rs