Internet idila Vašeg Doma


Internet idila Vašeg Doma

Ime Kais Ayoubi polako, ali sigurno, postaje sve poznatije na domaćoj dizajnerskoj sceni. Ovaj mladi Sirijac, čija je strast dizajn enterijera, vrlo brzo je uspeo da se izdvoji talentom, ali i šarmom. Ovih dana se priprema za nove projekte, a mi smo porazgovarali sa njim o novim trendovima na polju dizajna enterijera i o tome kako sve možemo da osvežimo prostor u kome živimo.

Koji bi bili tvoji predozi za osveženje doma?

- Kada govorimo o osveženju stambenog prostora izbor boja je nešto što uvek promeni izgled doma u potunosti, može dosta da ga estetski unapredi, a i utiče na raspoloženje ukućana. Tako bi plava bila nabolja preporuka za spavaće sobe i prostorije u kojima se spava. Sa druge strane, za kuhinje i trpezarije uvek bi dobar izbor bile različite nijanse naradžaste boje ili žuta, dok je za radni prostor nezamenljiva zelena koja pospešuje koncentraciju. Ukoliko je prostor koji uređujemo skučen, bela će odavati utisak širine i biti idealan izbor. - Internet je nepresušan izvor ideja i informacija za sve, pa i za uređenje prostora. U Srbiji je, na tom polju, nezamenljiv portal svetnamestaja.com, koji koristimo i mi koji se opremanjem prostora bavimo profesionalno. U pitanju je sajt koji omogućava odličan pregled svih elemenata, pa lako dolazite do idealnog rešenja uporedjivanjem cena i dizajna. Kako u današnje vreme sve zavisi od budžeta kojim raspolažemo, onima koji žele da u svom domu nešto promene preporučio bih da prvo pogledaju ponude na internetu. Na svetnamestaja.com možete pronaći sve: od ponuda različitih proizvodjača i prodavaca nameštaja, bele tehnke, resvete i ostalih „ sitnica“, koje su potrebne za uredjenje prostora, do konkretnih ideja i preporuka. Treba znati da mnoge firme proizvode komade namestaja jednakog kvaliteta, ali cene mogu biti vrlo različite. Nekada smo morali da se šetamo od salona do salona u potrazi za pravim rešenjem. Danas, na srecu, moguće je informisati se o svemu na jednom mestu. - Pored odabira boja izuzetno je značajno i osvetljenje prostora koji se uređuje. Pametno osvetljen stan odavaće „čistiji“ i moderniji utisak, a nije zanemarljiv ni uticaj dobrog osvetljenja na raspoloženje i koncentraciju ljudi koji u određenom prostoru borave. Kombinovanje dnevnog svetla sa „spot“, svetiljkama koje upućuju oko posmatrača na određene tačke, učiniće prostor zanjimljivijim. Ovu vrlo popularnu tehniku često koriste i modne kuće.

U čemu se ogledaju najčešće greške pri uređenju prostora?

Najčešće greške u uređenju stambenih prostora definitivno su prenatrpavanje prostora nepotrebnim detaljima i nedovoljno ili pogrešno osvetljenje. Loše osvetljenje može izazivati glavobolju, nervozu i negativno uticati na koncentraciju. Sa druge strane, pogrešan odabir boja, pored toga što utiče na raspoloženje, može imati za rezultat i „efekat neurednog“. Moj predlog je da se uvek bar malo posavetujete se sa dizajnerom enterijera, kako bi ove greške bile izbegnute.

Koji su trenutni trendovi u uređenju enterijera? - SMART HOME tehnologije sve su aktuelnije u svetu, ali tek treba da zažive u Srbiji. One omogućavaju adaptiranje svih kućnih uređaja preko interneta. Tako ćete, recimo, i sa posla moći da se povežete sa kućnim „table“, računarom kako biste upalili kamin, ugasili ili adaptirali svetla i napravili plej listu odgovarajuće muzike za još jedno idilično romantično veče kod kuće sa partnerom.