Dvorište na kosini


Dvorište na kosini

Zbog položaja, vrtovi na kosinama su najčešće zanemareni i slabo iskorišćeni. Nije lako osmisliti plan za njihovo uređenje, a dobro dizajnirano strmo dvorište može da bude atraktivnije i lepše od ravnog. Najveći izazov je izbor "teme" i biljaka.
Zbog položaja, vrtovi na kosinama su najčešće zanemareni i slabo iskorišćeni. Nije lako osmisliti plan za njihovo uređenje, a dobro dizajnirano strmo dvorište može da bude atraktivnije i lepše od ravnog. Najveći izazov je izbor "teme" i biljaka.

Najskuplja investicija u dizajniranju kosih vrtova je dekorisanje zemljišta, najbolje je da to prepustite stručnjacima. Preporučuje se da se ovakva dvorišta podele na terase. Kada je teren izuzetno strm, preporučuje se maksimalno tri vrta, koji i zasebno dekorisani mogu da budu jedinstvena celina.

Moraju da budu dovoljno široke da bi se na njima napravile odgovarajuće kompozicije. Najbliža kući je idealna podloga za baštensku garnituru ili dečje igralište. Na drugoj možete da posadite cveće i povrće, a treća da bude za odmor i opuštanje, okružena drvećem, mirisnim grmljem i ružama.

Ukoliko vrt nije mnogo strm, u središnjem delu napravite stazu ili stepenice, koje će da povezuju celine. Stepenice bi trebalo da budu atraktivne i funkcionalne, možete da kombinujete materijale i boje, ali nemojte da koristite više od dve vrste građe. Kod strmih vrtova nemojte da zaboravite da ograničite staze i pazite na kontraste. Na primer, bele kamene stepenice lepo se slažu sa cvetovima u ljubičastim ili plavim tonovima.

Kada sadite biljke na kosini, važan je njihov raspored. Pogled prirodno ide ka vrhu, pa tu popstavite atrktivan detalj koji će da privlači pažnju. To može da bude ukrasno drvo, cvetni žbun, pergola sa ružama puzavicama, mala letnja kućica, veliki vrčevi iz kojih se prelivaju slapovi cveća...

Izbor biljaka zavisi od strane sveta na koju je okrenuta bašta. Kamenjari su tipični za kose vrtove, jer težinom stabilizuju zemljište. Takvo tle je pogodno za sadnju patuljastih četinara, niskih perena, začinskog bilja poput timijana, origana, lavande, lukovičastih biljaka, žbunja i dreveća sa dubljim korenom.
U zavisnosti od izbora biljnih vrsta, prostor između njih možete da pokrijete šljunkom ili malčem. Ipak, da bi godinama ostali tako atraktivni, ovako uređeni vrtovi traže redovno održavanje. Na proleće je važno da odstranite izmrzlo i uvelo bilje, a praznine popuniti novim trajnicama.

ŠTETNI PUŽEVI GOLAĆI

Veliku štetu u baštama prave mali puževi golaći. Oni žive uglavnom pod zemljom i izlaze samo zbog hrane i vode. Postavljanje prepreka može da pomogne da sačuvate biljke. To mogu da budu trake od bakra, borove iglice ili smrvljene školjke i trebalo bi da ih postavite tik uz stabljiku. Kao tradicinalan mamac koristi se pivo i pokvareno mleko. Sipajte u male posude i ukopajte u zamlju tako da viri samo 1 do 2 cm.
Izvor Novosti.rs