Dom u nijansi lavande


Dom u nijansi lavande

Zašto ne biste dočarali ambijent Provanse pomoću nežnih tonova lavande...

Zaštitni znak Provanse, pokrajine u Francuskoj, jesu beskonačna polja lavande. Ljubičaste nijanse prelivaju se u prirodi i idealan su kontrast zelenilu, a mnogi domovi na Mediteranu i širom Evrope odišu provansalskim stilom.

Zašto ne biste i vi dočarali tako romantičan ambijent pomoću nežnih tonova lavande... Njeni pastelni tonovi osvežiće svaki dom, bez obzira na to na kojoj je strani sveta. Svetlije nijanse lavande mogu da se primene i na većoj površini. Ipak, dekorateri savetuju da ne prekrivate sve zidove u sobi ovom bojom jer može da izazove melanholične emecije.

Najbolje da bude na jednom do dva zida ili da je kombinujete sa srebrnim, bež, belim, nežnozelenim i plavim tonovima.

Rustičan nameštaj koji asocira na prošlost i opuštene trenutke takođe je sinonim ovog stila. Akcenat je na bež i belim elementima čija površina deluje pohabano. Takav nameštaj je u trendu već nekoliko sezona, ali možete i sami da ga učinite rustičnim ako površinu nekoliko puta pređete grubim papirom i mestimično oljuštite farbu.

Nijansa lavande je izuzetno dobra za poboljšanje mentalnih sposobnosti i preporučuje se u radnoj sobi, možda u obliku atraktivnog tapeta na koji ćete nasloniti radni sto. Da biste u potpunosti dočarali provansalski duh, bitno je i da kuća odiše prirodnom aromom lavande.

Na nekoliko mesta u dnevnom boravku i ostalim prostorijama poređajte sveže mirisne stabljike ove biljke i protrljajte ih vrhovima prstiju da jače zamirišu.

Izvor: Novosti.rs